Ново откритие на учени от Университета на Единбург може да

...
Ново откритие на учени от Университета на Единбург може да
Коментари Харесай

Учени направиха сензационно откритие за Марс, което ще преобърне бъдещето на цивилизацията!

Ново изобретение на учени от Университета на Единбург може да попари очакванията на астрономите, че ще открият следи от живот на Марс. Техен разбор показва, че изискванията на Червената планета се оказват доста по-негостоприемни от предстоящото, оповестява сп. Nature, представено от vesti.bg Учените са провели няколко опита. На базата на наличната информация за почвата на Марс, в това число от пробите на марсоходите, учените са създали сходна версия на марсианската почва тук на Земята. Те са добавили и перхлорати, за които учените от десетилетия считат, че са част от състава ѝ. Според мнозина те понижават точката на заледяване на течната вода и могат да се употребяват като източник на сила от бактериите.

Учените са употребявали сходен състав на почва, която по-късно са облъчили с ултравиолетови лъчи. Тяхното количество е сходно с това, което Марс получава. Към почвата са добавени и голям брой постоянно срещани на Земята бактерии. Експериментът посочил, че когато в почвата има перхлорати, бактериите в действителност умират два пъти по-бързо.

Ако към почвата се добави стоманен оксид или водороден пероксид, почвата на процедура става токсична и убива бактериите 11 пъти по-бързо. И двете субстанции могат да се намерят в марсианската почва. Това значи, че вероятността да бъдат открити следи от живот или живи бактерии на повърхността на Марс е минимална, в случай че те не са мутирали или са напълно чужд за човечеството тип, което е малко евентуално.

Остава вярата, че по-дълбоко в почвата изискванията може да са по-добри. Това ще може да се ревизира едвам със идващия марсоход, който ще има сходна опция.

Новината не е изцяло неприятна, отбелязва онлайн изданието Engadget. Едно от главните терзания на учените при колонизирането на Марс е планетата да не бъде инфектирана от земни бактерии, които да нарушат локалния баланс. Тези неподходящи условия обаче на практика понижават този риск доста.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР