Ново 20: Искат патентен данък за гъбарите за изсветляване на

...
Ново 20: Искат патентен данък за гъбарите за изсветляване на
Коментари Харесай

Ново 20: Искат патентен данък за гъбарите


Ново 20: Искат патентен налог за гъбарите за изсветляване на бранша. Ако платят данъка в една община, не могат да берат в друга.
Дейността на гъбари и билкари да влезе като част от новите данъчни промени, разискват във финансовото министерство. От вeдомството ще упорстват за бране на гъби, семена, билки и диви плодове да се заплаща патентен налог. Мотивът – изсветляване на бранша.Сега гъбари и билкари се таксуват с 10% от годишния им доход. Предложението е вместо това да има закрепен патентен данък към съответната община. А размерът да варира измежду 240 и 480 лв. годишно. Не всяка година обаче има трюфели на едни и същи места, споделя пред Нова телевизия Росен Иванов, който от 14 години се занимава с такава активност. Така патентен данък, обезщетен на една община, на процедура ще ограничи ловците да търсят в друга.„ Нашата работа е много трудоемка, ставаме всред нощ, пътуваме, непрестанно сме на терен и изкарваме една естествена заплата за поддържане и грижа на семейството “, разяснява Росен.

Засушаването принуждава него и други търсачи на трюфели да обикалят страната.

„ Има 265 общини и ако би трябвало да платим на половината от тях, за да можем да работим, всичко се обезсмисля. Ние не желаем да сме роби на страната “, споделя Росен Иванов. Заради плануваните ограничения ловци на трюфели и гъбари се заканиха да излязат на протест. Те упорстват да продължат да заплащат на база приходите си. Още повече че измежду тях има и хора, които излизат на лов единствено събота и неделя.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР