Ритейл парковете продължават да са двигател на пазара на търговски

...
Ритейл парковете продължават да са двигател на пазара на търговски
Коментари Харесай

Нови играчи планират експанзия в ритейл паркове в България

Ритейл парковете не престават да са мотор на пазара на търговски площи в България, като динамичността, стартирала през последните две години, остава устойчива и при започване на 2024-а. Това излиза наяве от нов отчет на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton. Според данните от януари до през днешния ден в страната са почнали да действат четири нови обекта с общо 15 000 кв. м съвременни търговски площи. 
 Георги Муховски-зам.-мениджър на отдел
Георги Муховски-зам.-мениджър на отдел " Търговски площи " в Cushman&Wakefield Forton

" Сегментът на ритейл парковете в България е към момента относително нов на фона на пазарите в Централна и Източна Европа. Това е и една от аргументите за сериозната динамичност, която следим. Освен чисто количественото развиване, считам, че ще станем очевидци и на качествено такова - с навлизането на нови формати по сходство на развитите пазари в Европа ", разяснява Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел " Търговски площи " в Cushman&Wakefield Forton.
 Vidin Plaza: Нов ритейл парк за 20 млн. лв. се прицелва в клиенти от 3 страни
Vidin Plaza: Нов ритейл парк за 20 млн. лв. се прицелва в клиенти от 3 страни

Той ще проработи при започване на май

Докато у нас миксът от наематели се състои от основно от типичен търговци като магазини за мода и обувки, мебели, електроника, в Европа наклонността за съществуването на кина, коуъркинг пространства, заведения за хранене и хотели в ритейл парковете към този момент е реалност.

Четирите обекта, почнали работа от началото на годината, са отворили единствено отчасти, като до края на годината те ще донесат спомагателни 18 000 кв. м на пазара, разбираме от данните на компанията. Към края на март 2024 година общият размер на търговски паркове в България доближава 536 000 кв. м. Общият размер на отворилите през тримесечието търговски обекти в ритейл паркове и молове е намалял доста до към 20 000 кв. м от 58 000 кв. м през четвъртото тримесечие на 2023-а. Близо 75% от тези площи са открити в търговски паркове.

Трите нови играча на българския пазар

Нови марки възнамеряват агресия на ритейл пазара у нас. Мебелите, играчките и стилните дискаунтъри превземат съвсем половината от общия размер. На българския пазар навлизат няколко забавни нови участници - английският бранд за спортна мода JD Sports, румънската верига за оптика Lensa и нов франчайз сътрудник на Burger King с упорит проект за агресия.

През второто тримесечие на годината се чака комерсиалните паркове да засилят темпото спрямо миналите три месеца. Планирано е откриването на три нови обекта.

Наемите в моловете в София в първото тримесечие на 2024 година доближават 39 евро/кв. м. Леко повишаване в тези индикатори се следи и в ритейл парковете в София - наемите там доближават 11.5 евро/кв. м. Промени и в този сегмент не се чакат в границите на идващите няколко тримесечия.
 През 2023 у нас са построени 18 ритейл парка с обща повърхност от 174 000 кв. Очакват се още 100 000 кв. м
През 2023 у нас са построени 18 ритейл парка с обща повърхност от 174 000 кв. Очакват се още 100 000 кв. м

Инвестиционните покупко-продажби с бизнес в Българи парцели са на обща стойност 190 млн. евро през 2023 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР