Новият вариант на коронавируса - Омикрон, който бе регистриран за

...
Новият вариант на коронавируса - Омикрон, който бе регистриран за
Коментари Харесай

Предпазват ли ваксините и от новия вариант Омикрон?


Новият вид на ковид - Омикрон, който бе регистриран за първи път в Ботсвана, към този момент се популяризира по света. Сега всички се питат до каква степен ефикасни са наличните ваксини против този вид на вируса. Известно е, че той носи в себе си разновидности на разнообразни основни места.

BioNTech: Нужни са ни 6 седмици

В момента огромните производители на ваксини - BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, както и Novavax - ревизират успеваемостта на своите препарати против Омикрон. Но BioNTech, Moderna и Novavax оповестиха, че в същото време са почнали да създават и вид на ваксина, особено пригодена към Омикрон. Според генералния шеф на Moderna Стефан Бансел, съществуващите ваксини евентуално няма да обезпечават добра отбрана против новия вид на ковид. В изявление за " Financial Times " той акцентира, че ще изминат месеци до момента в който фармацевтичните компании стартират да създават напаснати към Омикрон ваксини в огромни количества. Същевременно представител на BioNTech увери, че при положение на нужда имунизацията може да бъде напасната към Омикрон в период от 6 седмици, а първите партиди от новата ваксина да бъдат доставени в границите на 100 дни.

Има ли специфични ваксини против Делта?



Когато се появи Делта разновидността, някои концерни създадоха ваксини особено против нея. Но те към момента минават клинични тествания. Сред тези компании обаче не попадат огромните производители на ваксини като BioNTech/Pfizer, Moderna или AstraZeneca. Въпросните три компании въпреки всичко ревизираха в лабораторни условия по какъв начин реагират техните препарати против Делта разновидността. От BioNTech оповестиха, че няма потребност да създават специфична нова ваксина против Делта, защото техният препарат - с комерсиално име Comirnaty - демонстрира доста добра успеваемост и против нея.

Векторната ваксина на AstraZeneca, както и mРНК-ваксините на BioNTech и Moderna могат да бъдат изменени лабораторно единствено за няколко седмици. В момента обаче работят разпореждания, които изискват въвеждането на всяка нова ваксина на пазара да бъде предшествано от няколкомесечни клинични тествания. Друга компликация се състои в това да се ревизира успеваемостта на видоизменената ваксина върху популацията. Тъй като огромна част от хората към този момент са имунизирани или са преболедували, ще е много мъчно да се намерят огромни групи от хора, върху които да се проведат тестванията. Затова е прекомерно евентуално успеваемостта на видоизменените ваксини да се оцени най-вече по техните лабораторни показания. Всъщност в настоящия случай би било добре, в случай че се вкара една по-кратка и по-опростена процедура, сходна с тази по утвърждението на имунизациите против другите разновидности на грипните вируси. Това ще направи процеса по-бърз и няма да го оскъпява ненужно.

Действат ли познатите проби и при Омикрон?

А що се отнася до тестванията, Германското сдружение по вирусология и имунология написа в свое мнение следното: По досегашни информации употребяваните способи за определяне на Sars-CoV-2 посредством PCR-тест са в положение дейно да покажат и съществуването на разновидността Омикрон. Същото би трябвало да важи и за бързите антигенни проби. В момента това се ревизира.

Автор: Аня Браун
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР