Новият проект за основен ремонт на стадион Българска армия“ в

...
Новият проект за основен ремонт на стадион Българска армия“ в
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА: Ремонтът на „Българска армия“ се оказа незаконен

Новият план за главен ремонт на стадион „ Българска войска “ в Борисовата градина ще прегази закона за устройство на територията. Инвестиционното предложение стъпва на две издадени от основния проектант на София Здравко Здравков визи за планиране, които страдат от доста пороци. Недопустимо е и стартирането на ремонта без оценка на въздействието върху околната среда.

За това алармираха общински съветници, архитекти и екоактивисти във връзка импортираното капиталово желание от притежателя на стадиона – публично-частното сдружение „ Спортни парцели Българска войска “ АД, в което равноправни сътрудници са страната, в лицето на Министерството на младежта и спорта (ММС), и футболният клуб „ ЦСКА-София “ като ползвател на парцела. Уведомлението за тяхното желание е оповестено за изложение на мнения от заинтригуваните лица на уеб страницата на регион „ Средец “ от 26 май до 9 юни в това число, съобщи „ Сега “.

За стадиона са издадени две визи за планиране, и двете написани от основния проектант на Столична община Здравко Здравков. Първата виза е за реорганизация на футболното оборудване – от 12 септември 2019 година, а втората е от 5 май 2023 година и е за благоустрояване на прилежащото пространство в най-големия столичен парк.

„ И двете визи не почиват на законова основа, защото няма обстоен организационен проект (ПУП) за Борисовата градина. Няма даже признат прелиминарен план “, сподели пред „ Сега “ общинският консултант от Демократична България Борис Милчев. По думите на юриста с изключение на несъгласието на визите със закона, без Подробен устройствен план няма и регламентирана връзка сред спортното оборудване в парцела и околното пространство на парка, изключително за транспортния достъп.

„ Проблемът е в това, че завареният стадион няма организационен статут. При това състояние, по отношение на него е използван член 53 от Закон за устройство на територията – позволява се вътрешно преустрояване, смяна на предназначението и поправки, без да се променя външното очертание в хоризонтално и отвесно отношение и без да се вършат нови или да се укрепват значително носещите структури. Намерението е за „ реорганизация “ на стадиона със основни градивни намеси и смяна във външното очертание, което не може да се реализира без градоустройствен статут на обекта, т. е. без да е утвърден планът на Подробен устройствен план или най-малко да е признат предварителният план на Подробен устройствен план за Борисовата градина “, изясни Милчев, който е член на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към общината, някогашен чиновник на направление архитектура и градоустройство на София и юридически съветник на Камарата на архитектите в България.

Архитекти пък считат, че цитираните във визите за планиране законови учредения за издаването им са неприложими.

Според показания в края на април план от „ ЦСКА-София “ и архитектурната компания ИПА на мястото на издигнатия през 1965 година „ Българска войска “ с потенциал за 22 000 фенове би трябвало да се появи напълно нов стадион с потенциал от 16 000 седящи места. По проект той няма да излиза от границите на сегашната „ чаша “, а вложителите имат желание да върнат към 10 дка от сегашния състезателен комплекс към парковата среда посредством създаване на нова алейна мрежа пред централния бранш А.

Не стана ясно обаче по какъв начин ще бъде непокътната сегашната растителност върху буните под секторите Б и Г, които би трябвало да бъдат отстранени за построяването на новото оборудване. Според самостоятелни експертни оценки, с цел да се случи това, би трябвало да бъдат отрязани над двеста 65-годишни дървета.

Реклама

Отворен е въпросът и по какъв начин ще бъде реализиран транспортният достъп на публиката по време на мачове, откакто стана ясно, че бъдещият стадион няма да разполага със личен паркинг отвън подземни ВИП места за специфични посетители. От „ Спортни парцели Българска войска “ оповестиха, че за обслужване на автомобилния трафик ще се разчита на буферния паркинг на метростанция „ Стадион Васил Левски “, както и на зоните за паркиране към самия Национален стадион.

Сигнали против капиталовото желание на ММС и „ ЦСКА-София “ са подадени и в районната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ), научи „ Сега “. В свои мнения природозащитници упорстват да бъде осъществена незабавна оценка за въздействието на възможните строителни действия в Борисовата градина.

В своя сигнал до шефа на РИОСВ-София Ирена Петкова екоактивистите пишат:

„ Във връзка с оповестено на 21.05.2023 година известие на интернет страницата на Следствен отдел към окръжна прокуратура регион „ Средец “ за публичен достъп до информация за Инвестиционно предложение „ Реконструкция на стадион „ Българска войска “, паркоустрояване и благоустрояване на прилежащото пространство посредством засаждане на нова дървесна растителност и алейна мрежа с вложител от „ Спортни парцели Българска войска “ АД, настояваме да постановите решение за осъществяване на процедура по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), с мотив, че ИП касае строителство в центъра на града, в най-големия и най-стария парк на София, който е обект на културно-историческото завещание и ИП е обвързвано с организацията на събития с десетки хиляди участници в сензитивната територия на парк Борисова градина. “

Споровете към стадиона не престават с години, като доста огромен принос за неналичието на неизясненост има забавеният план за нов обстоен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина.

„ Визите за стадиона са противозаконни, тъй като няма Подробен устройствен план, само че за какво няма Подробен устройствен план, т.е. правила? Изработването е предоставено преди съвсем 10 години “, разяснява Борис Милчев. Той добави, че разискването на законността на процедурите не е разискване на това да има или да няма стадион в парка:

„ Мнението ми е, че стадионът би трябвало да бъде непокътнат на това място, където е бил към този момент към 100 години. Той е част от нашето културно-историческо завещание. На този стадион са се играли велики мачове и са ритали велики футболисти.

Трудният въпрос е по какъв начин и с каква функционалност да бъде непокътнат. Непонятно е за какво толкоз години процедурите се движат по толкоз инвалиден метод. Непонятно е за какво планът за парка не се внася в общинския съвет. Това несъмнено основава усложнения за вложителя и чувството, че се прави нещо неправилно. Нередното е, че общината не дава ясни правила. “

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР