Затварянето на централната част на Варна през изминалия уикенд показа,

...
Затварянето на централната част на Варна през изминалия уикенд показа,
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Части от центъра на Варна могат да се превърнат в изцяло пешеходни зони

„ Затварянето на централната част на Варна през миналия уикенд сподели, че свободните от авто трафик пространства могат да се трансфорат в привлекателни места за варненци. Този акт няма да остане еднократен, а ще послужи като пилотен план за обезпечаване на безвредна и налична среда. Тя е предопределена освен за децата, а за хора от всички възрасти. Обмисляме разновидността зоната да бъде затворена за непрекъснато, а освен по празници. “

Това сподели пред „ БНР “ кметът на Варна Благомир Коцев във връзка затварянето на част от централните булеварди по отношение на самодейността „ Да поиграем на открито “ за Деня на детето – 1 юни.

По думите на Коцев тези зони, близки до досегашните пешеходни улици и централни булеварди, могат да се приспособяват в споделени пространства за дребни деца и младежи, хора в неравностойно състояние, велосипедисти и пешеходци. Такива места притеглят повече жители, повече туристи, повече бизнес и се трансформират в най-приятните места за отдих и другарство в града. Идеята е там да се осъществят разнообразни интензивности, които да бъдат връзка сред поколенията. Кметът подсети максимата, че когато един град е приспособен за добър живот за деца, той е подобаващ за безусловно всички хора.

Кметът Коцев акцентира, че обособяването на пешеходни зони в централни елементи от дълго време е традиция в западноевропейските градове, само че от ден на ден набира мощ и в страни, по-близки до нашата просвета. Той даде образец с албанската столица Тирана, където преди десетина години е имало митинги поради затварянето за коли на една от централните зони, а в този момент мястото е припознато като най-красивото и посещавано в целия град. Такива места трансформират образа на всеки град и в същото време са нужни и от екологична позиция, тъй като се редуцират нездравословните автомобилни изпарения, посочи Коцев.

Кметът сподели още, че екипът му работи интензивно, с цел да обезпечи повече благоприятни условия за игра и за развиване на децата на открито, надалеч от екраните. Вдъхновение за това са получили след Конференцията за развиване на градовете в Братислава, Словакия. Основна тематика там е била акомодацията на градската среда за деца и основаване на нови детски площадки , близки до изискванията на игра в природата.

„ Такива пешеходни пространства се отвоюват мъчно при по този начин наложеното състояние и привички на хората, само че посредством неизменност всички ще усетим позитивните изгоди от тях “, безапелационен е Коцев. Той напомни, че концепцията за затварянето на така наречен „ Севастопол “ е имала и пробен темперамент – да откри дали варненци са подготвени за такава фрапантна смяна.

„ Смятам, че опитът беше сполучлив. Варненци доста харесаха детската зона без автомобилно придвижване и се чуха значително апели по този начин да бъде и в непразнични дни “, акцентира Коцев.

Програма за конкурентоспособност: Семейни компании могат да аплайват за 117,5 млн. лв.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР