Новият космически двигател на НАСА X3, разработен от Мичиганския университет

...
Новият космически двигател на НАСА X3, разработен от Мичиганския университет
Коментари Харесай

Йонният космически двигател на НАСА постави нов рекорд

Новият галактически мотор на НАСА X3, създаден от Мичиганския университет взаимно с военновъздушните сили на Съединени американски щати, сложи нов връх по скорост и успеваемост. Тази технология се възнамерява да бъде употребена в галактическите полети и за превозване на хора до Марс.
Двигателят X3 е от вида плазмени ускорители на Хол. За основаването на двигателен подтик инсталацията основава ориентиран поток от йони. Генерираната в специфична камера плазма се изхвърля с доста висока скорост и основава по-голямо ускоряване спрямо обичайните химически мотори.

Най-ефективните химически ракетни мотори форсират галактическия уред до скорост към 5 километра в секунда. Ускорителят на Хол е в положение да форсира кораба до 40 километра в секунда. Тази успеваемост е изключително потребна за бъдещите продължителни галактически полети – да вземем за пример до Марс. Според основателите на този план, йонният мотор ще даде опция за реализиране на пилотирани галактически полети до Марс единствено след 20 години.

Йонните мотори са по-ефективни от общоприетите химически, тъй като употребяват по-малък размер гориво и са по-икономични, тъй като при далечни дистанции се употребява по-малко гориво при еднакъв товар. Ръководителят на плана за йонния мотор Алек Халимър сподели пред Space.com, че йонното ускоряване може да обезпечи 10 пъти по отдалечен полет от химическото.

Тестовете на ускорителя X3, извършени тази седмица демонстрираха, че при подадена мощ от 100 KW се генерира 5,4 нютона мощ, което към сегашен ден е безспорен връх по успеваемост на плазмения мотор. Той счупи върха и по изходна мощ и по индикаторите на работния ток.

Тази технология не е лишена от дефекти. Йонните мотори основават прекомерно дребна двигателна сила. Това значи, че за постигането скоростта на химическия мотор, йонният мотор би трябвало да работи доста по-дълго. А това не разрешава йонните мотори да се употребяват като първи степени при изстрелването на ракета от Земята. Но това не е спънка те да се употребяват в космоса.

Тестваният в този момент йонен мотор X3 се пробва да понижи резултата на този проблем с повече канали за ускорената плазма. Първоначалният първообраз е много солиден и в този момент се работи той да стане по-компактен.

Следващата поредност от проби е планувана за началото на 2018 година, когато усъвършенстваният йонен мотор ще работи 100 часа без спиране. Ще бъде тествана и нова система за екраниране, която ще отбрани стените на ускорителя от въздействието на нагорещената плазма. Очаква се по този метод да бъде реализирана непрекъсната работа в продължение на няколко години.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР