Новите технологии са променили природата на парите много пъти в

...
Новите технологии са променили природата на парите много пъти в
Коментари Харесай

Финанси: Мъртви ли са цифровите валути на централните банки

Новите технологии са трансформирали природата на парите доста пъти в предишното. Древните лидийци са изобретили монетите през VII век пр.н.е.; хартиените пари се появяват в Китай през VII век. Кредитните и дебитните карти доведоха до занемаряване на книжните пари и чековете. През първото десетилетие на века заплащанията посредством смарт телефони получиха известност. Използването на пари в брой в този момент внезапно понижава, като делът им в транзакциите на дребно на десетте най-големи пазара в света е понижен от към три четвърти до на половина в интервала от 2011 до 2021 година съгласно консултантската компания McKinsey.

Докато светът става безкешов, централните банкери обмислят идната еволюция на парите. Има запалянковци на тематика " цифрови валути на централните банки " (CBDC). Повечето пари към този момент са цифрови, тъй че какво е особеното при CBDC? Това е обвързване на централната банка на страната, а не на комерсиална банка. По този метод CBDCs не носят риска, обвързван с комерсиалните банки. Но не всички са идентични. Китайската eCNY има програмируеми правила; бразилската е единствено за приложимост на дребно. Въпреки това всички съществени CBDCs са опосредствани от търговски банки, което облекчава управническата тежест за централните банки.

През 2016 година CBDCs съвсем не бяха в дневния ред на централните банки. Но нещата се трансформираха по две аргументи. Първо, известието на Фейсбук за световна цифрова валута, наречена Libra през 2019 година, и повишаването на известността на криптовалути като биткойн породиха опасения измежду централните банкери, че основаната на банките финансова система ще загуби въздействие спрямо цифровите други възможности.
Реклама
Второ, доста страни бяха очаровани от концепцията за неотложен сетълмент на трансгранични CBDC заплащания за понижаване на таксите и даже заобикаляне на $. Интересът към основаването на нови трансгранични способи за заплащане се усили, откакто Западът наложи наказания на Русия за нейното навлизане в Украйна. Мозъчният концерн The Atlantic Council в този момент споделя, че 130 страни, които съставляват повече от 98% от световния Брутният вътрешен продукт, изследват CBDC.

Отскоро обаче има бърборене в символ на противоречие. " Какъв действителен проблем може да реши CBDC ", попита през май Нийл Кашкари, президент на Федералния запас на Минеаполис. Libra беше анулирана заради опозиция на регулаторите и криптовалутите не получиха необятно разпространяване. Трансграничните CBDC планове се борят да намерят източници на ликвидност отвън обичайните финансови пазари и остават в пилотен стадий.

След като си приготвиха домашното, централните банкери от Швеция и Дания до Япония показват песимизъм. Шведската Riksbank разгласява отчет от 900 страници през март, в който се твърди, че причините за CBDC са слаби, като се базира на към този момент напредналата система за заплащания в страната. Икономист от огромна централна банка отбелязва, че цифровите платежни системи към този момент дават множеството от преимуществата на CBDC.
Реклама
CBDC също повдигат нови въпроси. Например в случай че са по-безопасни от депозитите в комерсиалните банки, клиентите може да се насочат към CBDC по време на рецесия, което може да усили финансовата неустойчивост. Ето за какво огромните CBDC имат ограничавания за размера на активите и не оферират рента, което ги слага на назад във времето. Технологичните нововъведения ще продължат и някои нови и усъвършенствани типове CBDC към момента може да станат значими. Но това надали ще се случи през 2024 година Очаквайте страхът, че ще пропуснем нещо към CBDC, да продължава да избледнява.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР