Нови, завишени изисквания за поддържане на чистота на строителните обекти,

...
Нови, завишени изисквания за поддържане на чистота на строителните обекти,
Коментари Харесай

Срещу мръсния въздух: Строителите в София мият на 10 метра около строежа

Нови, повишени условия за поддържане на непорочност на строителните обекти, се вкарват с промени в Наредбата за ръководство на отпадъците и поддържане и запазване на чистотата на територията на Столична община. 

Промените са ориентирани към понижаване на запрашаването във въздуха, както на място, при осъществяване на строително-ремонтни действия, по този начин и при придвижването на профилирана строителна техника в градската среда, и са част от ограниченията, които Столична община подхваща за възстановяване качеството на атмосферния въздух в столицата. Промените в Наредбата към този момент са в действие след утвърждението им и от Столичния общински съвет.

Според новите условия възложителите и изпълнителите на строително-монтажни работи (СМР) в границите на Столична община са длъжни както да поддържат непрекъснато чисто на мястото на осъществяване на СМР и към него с най-малко 10 метра разстояние посредством метене и миене, както и да оросяват, покриват и подхващат други ограничения, нужни за недопускане отделянето на прахуляк при осъществяване на действия по СМР в това число товарене, разтоварване, разрушение.

Промените в Наредбата изрично не разрешават замърсяването на пътните платна и/или местата за публично прилагане от машини и машинизация с неизмити или нечисти гуми и ходова част; слагане и/или разполагане на строителни материали, строителни боклуци и земни маси и други предмети без съответното позволение в общински парцели (тротоари, улици, зелени площи и др.), предопределени за публично ползване; допускане на разлив тук-там за публично прилагане на смоли, петролни артикули или други материали, субстанции и химикали; замърсяването на мястото на осъществяване на СМР, както и дистанцията от него – най-малко 10 метра, както и отделянето на прахуляк, при осъществяване на действия по СМР в това число товарене, разтоварване, разрушение.

Контролът на дейностите се прави от Столичен инспекторат. Глобите, планувани за нарушителите според измененията в същата Наредба, са в размер сред 100 до 5 000 лева за физически лица и сред 700 до 20 000 лева за компании или еднолични търговци. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР