Нови открития около гробницата на Тутанкамон доведоха до немислим обрат.

...
Нови открития около гробницата на Тутанкамон доведоха до немислим обрат.
Коментари Харесай

Край на търсенето на тайна стая в гробницата на Тутанкамон

Нови открития към гробницата на Тутанкамон доведоха до невъобразим поврат. Властите в Египет приключват търсенето на скрити пространства в зданието.

Причината за решението на управляващите е взето след ново изобретение. Преди време интернационална група от египтолози стартира нови изследвания на постройката. Те бяха уверени, че има огромна възможност в гробницата, която е на възраст към 3000 години, да има загадка стая. Една от най-лансираните теории твърдеше, че в прикрито помещение може да се намира гробницата на кралица Нефертити, която съгласно някои учени е майка на Тутанкамон.

Сагата с търсенето на тайната стая бе предизвикано от английския археолог Никълъс Рийвз. На базата на фотоси с висока резолюция той съзря вратата на неоткритата стая още преди няколко години. В публикацията си Погребението на Нефертити от 2015 година ученият изложи теорията, че гробницата поначало е била строена за Нефертити - брачната половинка на фараона Ехнатон, татко на Тутанкамон. Ето за какво допусна, че останките ѝ може да са точно в дълбините на гробницата.

До този миг ДНК анализите потвърждават, че татко на Тутанкамон е Ехнатон. Учените обаче към момента спорят за това коя е майката на по този начин рано умрелия фараон. Теорията на Рийвз споделя, че след неочакваната гибел на младия Тутанкамон се е наложило той незабавно да бъде заровен във външната камера на гробницата на Нефертити в Долината на царете в южната част на Египет.

Много е евентуално точно мощната майка да е управлявала Египет сред гибелта на своя брачен партньор и възкачването на престола на Тутанкамон. Нейните остатъци и до през днешния ден не са открити. Легендата към личността ѝ обаче се заражда от непокътнатия неин скулптурен портрет. И до през днешния ден тя остава една от най-известните дами на древността с невероятната си хубостта, надживяла хилядолетията.

В началото всички имаха вяра на теорията за тайното помещение. Бе направено радарно сканиране на гробницата, данните от което по-скоро удостоверяват теорията. Тогава министърът на културното завещание на Египет разяснява, че с 90% сигурност може да се одобри, че в гробницата има скрито помещение. Последва второ проучване, което удостовери теорията, давайки очаквания, че следва археологическата сензация на века.

Всички очаквания обаче рухнаха. Преди дни бе направено надълбоко сканиране с георадар. Изследователи от Торинския университет опровергаха изцяло тезата за скрито помещение. Картината демонстрира, че зад стената на гробницата няма нищо. Ето за какво всички проучвателни действия към този момент са прекъснати.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР