Нови европейски правила за защита на личната информация ще задължат

...
Нови европейски правила за защита на личната информация ще задължат
Коментари Харесай

Бизнесът трябва да обучи десетки хиляди служители по новите правила за личните данни

Нови европейски правила за отбрана на персоналната информация ще задължат близо 45 хиляди български компании да назначат чиновници по отбрана на данните. Изискванията, които ще важат за целия Европейски съюз, се бавят към този момент 2 години и от 25 май влизат в действие на национално равнище. Не е правено пресмятане, дали това ще са спомагателни разноски за компаниите, изясни пред " Сега " ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Според него обаче към този миг нито една от тези компании нямат сходни чиновници.

По думите му фирмите може да имат предопределение " по съвместителство " - един чиновник да извършва една служба и да бъде по едно и също време с това лице по отбрана на данните. За да извършва длъжността по условията на новите регламенти той би трябвало да премине през наложително образование и инспекция на знанията и уменията му от страната на КЗЛД. По-големите компании ще би трябвало да имат най-малко двама или трима чиновници с такава отговорност. " Няма по какъв начин да стане с един човек ", счита Караджов. Ако компаниите желаят да бъдат виновни за услугите си, тези разноски са наложителни, изясни той.

Комисията няма да взима такси за вписването и регистрирането на тези чиновници. Но за образованието им е доста евентуално компаниите да си заплащат настрана, както на частни обучителни компании, по този начин и в случай че решат да изпратят своите чиновници в бъдещия център за образование на КЗЛД. Тарифата за образование от страна на комисията ще се дефинира от министъра на финансите, като най-вероятно сумата ще е 1000 лева, добави Караджов.

На 25 май влизат в действие новите регламенти, а задължените компании би трябвало да показват за регистрация своите чиновници. Ако след инспекция от страна на КЗЛД това не е направено, евентуално ще има едномесечен период за извършване на директивите. Ако и това не бъде изпълнено, ще се постановат санкции, за които " няма най-малко към този момент ", сподели Караджов.

По формулировка на Европейската комисия " персонални данни " е всяка информация или цялост от обособени данни, които могат да разпознава живо физическо лице: Сред тях са:

- лично име и фамилия

- домакински адрес;

- имейл адрес, като да вземем за пример име.фамилия@дружество.com;

- номер на картата за самоличност;

- данни за местонахождение (напр. функционалността за данни за местонахождение на мобилен телефон);

- адрес на интернет протокол (IP);

- идентификационен номер на " бисквитка " ;

- рекламния идентификатор на вашия телефон;

- данни, съхранявани от болница или доктор, които биха могли да бъдат знак, който неповторимо разпознава обещано лице.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР