Нови доказателства сочат, че викингите са били в Северна Америка

...
Нови доказателства сочат, че викингите са били в Северна Америка
Коментари Харесай

Викингите са били в Северна Америка още през 1021 г.

Нови доказателства сочат, че викингите са били в Северна Америка още през 1021 година, доста преди Христофор Колумб, съобщи Aleteia.org.

Дървен материал от антично населено място на канадския остров Нюфаундленд свидетелства, че дълго преди Христофор Колумб да прекоси Атлантическия океан, викингите първи са достигнали Новия свят. Кога тъкмо викингите са подхванали пътешествието и са построили селището Л'анс-о-Медоус на Нюфаундленд до момента оставаше мистерия за науката.

Сега учени оповестяват, че нов вид техника за датиране, употребяваща отдавнашна слънчева стихия като насочна точка, разкрива, че селището е било населявано през 1021 година след Христа - тъкмо преди хилядолетие и 471 години преди първото пътешестване на Колумб. Техниката е приложена върху три части дърво, изсечени за селището. Всички те сочат към една и съща година.

Пътуването на викингите бележи значими стадии за човечеството. Селището предлага най-ранните известни доказателства за трансатлантическо секване. То също по този начин маркира мястото, където земното кълбо най-сетне е обиколено от хора, които хиляди години по-рано са минали в Северна Америка по сухопътния мост, свързвал в миналото Сибир с Аляска. " Много похвали би трябвало да получат тези северноевропейци - първото човешко общество, минало Атлантическия океан ", споделя ръководителят на проучването Майкъл Дий от университета на Грьонинген, Нидерландия. Викингите са били мореплаватели от скандинавските страни с изключителни умения за конструиране на лодки и навигация и са създавали селища в Исландия и Гренландия.

" Много археолози считат, че главната им мотивация да търсят нови територии е била да открият нови източници на дървен материал. Обикновено се счита, че те са напуснали Гренландия, където подобаващата за строителство дървесина е била извънредно рядка ", добавя ученият. Обикновеното радиовъглеродно датиране - установяване на възрастта на органични материали посредством премерване на наличието им на съответен радиоактивен изотоп на въглерода, се е оказало прекомерно неопределено за определянето на възрастта на Л'анс-о-Медоус. Селището е намерено през 1960 година, макар че съгласно широкоразпространеното разбиране датира от 11-и век. Новият способ за датиране разчита на обстоятелството, че слънчевите стихии създават характерен радиовъглероден отпечатък в годишните пръстени на дървото. Известно е, че е имало мощна слънчева стихия - изблик на високоенергийни галактически лъчи от Слънцето - през 992 година след Христа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР