Новата наредба, издадена от здравния министър, поставя акцента и отговорността

...
Новата наредба, издадена от здравния министър, поставя акцента и отговорността
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Приоритетно ще се ваксинират хората над 60 години, няма да връщаме другите

Новата разпоредба, издадена от здравния министър, слага акцента и отговорността върху персоналните лекари. В нея липсва думичката " единствено " от понеделник до четвъртък, т.е. предпочитано ще се имунизират хората над 60 години. Няма да връщаме хора, имаме от всички типове ваксини. Ако отиде някой под 60 години няма да бъде върнат, а ще бъде записан за петък, като е допустимо да бъде имунизиран, изключително, в случай че имаме отворен флакон. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия доктор Георги Миндов, ръководител на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

По думите му е по-удобно за младите да бъдат имунизирани в празничните дни или късно вечер, след работа.

" Статистиката спря хаоса и възстановява нещата. В дните, когато имунизират общопрактикуващите лекари, а това са делничните дни, трикратно се усилва броят на имунизираните лица. Дните, когато почиваме, 3 пъти по-малко са имунизираните. Все още има доста неимунизирани хора, които се двоумят ", добави доктор Георги Миндов.

Според него, с новата разпоредба, с помощта на логистичните пунктове, опашките, на които се редят персоналните лекари, ще спрат.

" Днес ще стане ясно къде ще бъдат тези пунктове, ще бъде оповестено. Нямаме предел при заявяването на количествата на имунизациите, само " Модерна " е до привършване сега. РНК са най-предпочитани, имаме достъп и до имунизацията на " Джонсън и Джонсън ", до момента аз персонално не съм хвърлял доза. Личните лекари могат да ваксинират и в домашни условия, когато се постанова. Трябва да има щаб, до момента в който има изключителна епидемиологична конюнктура ", сподели още доктор Георги Миндов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР