Новата конституция е повече от създаване на нов закон –

...
Новата конституция е повече от създаване на нов закон –
Коментари Харесай

Проф. Михайлова: Невинаги този на власт печели изборите

Новата конституция е повече от основаване на нов закон – то е тип публичен контракт, в който определящо е публичното доверие. Това разяснява в предаването „ 120 минути “ проф. Екатерина Михайлова – народен представител в няколко Народното събрание и учител по конституционно право в Нов български университет.

Тя дефинира като неуместен обстоятелството, че законопроектът е импортиран в Народното събрание без съгласувателна процедура, каквато е наложителна по Закона за нормативните актове. Самата проф. Михайлова е била в пет краткотрайни комисии за смяна на конституцията. В едната от тях – в качеството си на специалист.

„ Това, което се прави, е първо да се направи комисия. Търсеше се единодушието – какво може и какво не може, до каква степен можеше да се стигне. На първия стадий преди внасянето на законопроекта се правеше тази съгласувателна процедура. (…) Тук се прави противоположното – ние внасяме нещо, пък след това ще го консултираме, което за мен е неуместно “, разясни проф. Михайлова.

Тя акцентира, че в тази ситуация не става въпрос за напълно нова конституция. В този смисъл думата „ нова “ не дава отговор на истината. Нови обаче са няколко текста.

„ Това, което ни се сервира повдига повече въпроси, в сравнение с да дава отговори “, добави специалистът по конституционно право.

Тя разяснява и актуалната политическа обстановка в страната и множеството хипотези за това по какъв начин ще се развият събитията.

„ Политическата и институционалната обстановка са в дълбока рецесия. Колкото повече стоим в неизясненост, в чудене какво става, по кое време може някой да си подаде оставката с някаква сметка тънка да има или да няма служебно държавно управление – от това България не печели, не печелим всички ние, българските жители. (…) Назад във времето е съществувала мантрата, че който е на власт, той печели изборите. Дори и тогава се е случвало да не е по този начин. Опитът в тези 30 години приказва, че тези тънки сметки и през игри с изборните закони нормално се връщат в посока на наказване на тези, които ги вършат. Колкото по-бързо има някаква изясненост, толкоз по-добре “, сподели проф. Михайлова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР