Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и да

...
Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и да
Коментари Харесай

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да употребяват водни оръдия или каквито и да е други оръжия против Пекин в Южнокитайско море с цел да се избегне ескалация на напрежението в стратегическия воден път. Това съобщи президентът Фердинанд Маркос-младши, цитиран от " Ройтерс ".

" Няма да последваме китайската брегова защита и китайските кораби по този път ", добави Маркос пред кореспонденти. Мисията на филипинския флот и бреговата охрана е да понижат напрежението и страната няма проекти за инсталиране на водни оръдия на плавателни съдове, добави още президентът.

Филипините и Китай са имали няколко борби поради противоречиви атоли в Южнокитайско море, най-много при Втората Томасова плитчина.

Припомняме, че на 2 май  срещу потреблението на водни оръдия от страна на Пекин против филипински кораби край противоречива плитчина в Южнокитайско море.

Филипините обявиха, че сходни ходове са били ориентирани към спиране на задачите за доставяне на филипински бойци, ситуирани на военноморски транспортен съд край противоречивата плитчина.

Говорител на китайското външно министерство акцентира, че в случай че Филипините в действителност желаят да деескалират обстановката, би трябвало неотложно да спрат да изпращат кораби, както и доставки на нелегално заседнали кораби.

Китай претендира за суверенитет над огромна част от Южнокитайско море, където търговски кораби докарват повече от 3 трилиона $ годишно. Филипините, Индонезия, Малайзия, Бруней и Виетнам също претендират за някои елементи от Южнокитайското море.

През 2016 година интернационален арбитражен съд съобщи, че желае на Китай няма правно съображение. Това решение беше отхвърлено от Пекин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР