Новата Комисия за противодействие на корупцията прецени, че няма проблем

...
Новата Комисия за противодействие на корупцията прецени, че няма проблем
Коментари Харесай

Новата антикорупционна комисия изпра, изсуши и изглади шефа на Майчин дом

Новата Комисия за противопоставяне на корупцията реши, че няма проблем шеф на обществено дружество да взима персонални заеми от адресат на публични поръчки Директорът не пази ползите на свързани с него лица, в случай че не участва персонално на съвещанията на назначена от него комисия за публични поръчки Ако някой някъде пази работното място на шеф в продължение на 12 години, това не е обстановка на несъответственост, в случай че той напусне, до момента в който го проверяват
В началото на октомври антикорупционната политика на актуалното ръководство се увенча с основаване на нова антикорупционна комисия. На мястото на КПКОНПИ се появи КПК - Комисия за противопоставяне на корипцията, както и КОНПИ - Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество.

Ако се съди по първите решения на новата КПК, тя е същата като остарялата - освен по състав, само че и по традицията за необмислено изпиране на хора, близки до ГЕРБ.

На 27 ноември КПК постанови решение, с което изцяло изпра шефа на АГ-болница " Майчин дом " - София, проф. Иван Костов, като одобри за неосноветелни сигналите срещи него за корупция, спор на ползи и ръководство на болничното заведение в догадка на несъответственост.
Реклама
Скандалното решение на процедура легализира корупцията при публичните поръчки. С него се приема, че няма нищо неприемливо и нелегално в това шефът на държавна болница да получава обилни заеми от притежател на сдружение, което е реализатор по публични поръчки на болничното заведение, а в същото време да работи в друго сдружение на същия човек.

Как наподобява на процедура това? Представете си, че сте шеф на държавна болница, който получава от нея и от медицинския ѝ център към 500 хиляди лева годишно. Да, само че парите не стигат. Животът е безценен, а вие сте доктор, който също така преподава в два медицински университета на двата края на България, води се в неплатен отпуск от 12 години в друга болница. Парите отново не стигат. Затова стартирате работа и в частен център. В борда на частния център е вуйчо ви, а създател е човек, който е печелил публични поръчки от ръководената от вас болница и от който в това време сте взели 570 хиляди лева назаем.

Парите може и да стигат. Поне до Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК), която трябваше да изследва дали професорът е в спор на ползи, дали е бил в несъответственост, може ли да получава пари от немедицински доходи и така нататък

Реклама
" Според мен това е доста грозно изпиране на управническата биография на проф. Костов. Мотивите са толкоз спорни и смешни - на едната страница написа, че са открили, че вуйчо му е в борда на частния медицински център, на другата - че не е открито съществуване на роднинство ", споделя доктор Елена Георгиева, уволнения някогашен шеф на анестезиологията, която е адресант на сигнала. Самото решение е издадено на 27 ноември, а тя е получила известието за него месец по-късно - на 28 декември. За какво са сигналите

Тя сезира антикорупционната комисия (към оня миг КПКОНПИ) да изследва дали проф. Костов не е в спор на ползи, в случай, че е получил заем от притежател на компания " Медикард " - същата, която е спечелила публични поръчки за доставки в " Майчин дом ". В същото време притежателят на тази компания Борис Конов е създател на частния медицински център " Фемиклиник ", в който проф. Костов работи. Д.р Георгиева алармира също за евентуален спор на ползи поради присъединяване на вуйчото на професора в борда на същия център " Фемиклиник ".

В сигнала ѝ се предлага КПКОНПИ да изследва имал ли е проф. Иван Костов трудов контракт с АГ-болница " Шейново " през последните 12 години, заявил ли е това събитие и слага ли го това в несъответственост с поста шеф на " Майчин дом ".

През август тя разпрати този сигнал до здравния министър и медиите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР