Новата хунта на Нигер обвини бившия колониален владетел Франция, че

...
Новата хунта на Нигер обвини бившия колониален владетел Франция, че
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер обвини Франция в планове за военна намеса

Новата хунта на Нигер упрекна някогашния колониален държател Франция, че желае да се " намеси военно " , с цел да възвърне сваления президент Мохамед Базум, предава турската телевизия ТРТ.

" Франция, със съучастието на някои нигерийци, организира среща с началника на щаба на националната армия на Нигер, с цел да получи нужното политическо и военно позволение ", се споделя в изказване, прочетено по националната телевизия в понеделник.

Този ход пристигна като част от " търсенето на способи и средства за военна интервенция в Нигер ", се твърди в изказването.

В друго изказване превратаджийте упрекнаха службите за сигурност на неназовано западно посолство , че са употребявали сълзотворен газ в неделя против стачкуващи, подкрепящи преврата в столицата Ниамей. Шестима души са били приети в болница след случая.

Френският президент Еманюел Макрон в неделя даде обещание, в случай че френски жители или ползи бъдат нападнати в Нигер, откакто хиляди нигерийци се събраха пред френското посолство.

Антифренските настроения са високи в някои някогашни африкански колонии, защото континентът се трансформира в възобновено дипломатическо полесражение, на фона на възходящо съветско и китайско въздействие.

Франция има към 1500 бойци в западноафриканската страна, която е един от последните й съдружници в региона на Сахел, откакто френските сили трябваше да се изтеглят от прилежащо Мали по-рано тази година.
 Превратът в Нигер може да провокира дефицит на уран в Европейски Съюз
Превратът в Нигер може да провокира дефицит на уран в Европейски Съюз

Нигер съставлява една пета от общия импорт на уран в ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР