Нова донорска ситуация бе реализирана от лекарските екипи в Университетската

...
Нова донорска ситуация бе реализирана от лекарските екипи в Университетската
Коментари Харесай

Близките на починала във Варна чужденка дариха органите ѝ за трансплантация в България

Нова донорска обстановка бе осъществена от лекарските екипи в Университетската болница за интензивно лекуване " Света Марина " във Варна взаимно с Министерството на защитата. Донор е 50-годишна германка, която по време на лятната си почивка в България получава тежък мозъчен кръвоизлив, а роднините й се съгласяват да дарят органите й. На дамата са експлантирани двата бъбрека и черен дроб.

„ Семейството незабавно даде единодушието си да дарят опция за нов живот на тежко заболели българи ", описа проф. доктор Вилиян Платиканов, шеф на Клиниката по анестезиология и и интензивно лекуване и координатор по донорство във варненската болница.

" Ръководството и медицинските екипи в Университетската болница във Варна изричат своите съболезнования към околните, както и уважението си към тях за взетото хуманно решение в този тежък миг ", подчертаха от УМБАЛ " Св. Марина ".

От военното министерство пък оповестиха, че Самолет C-27J " Спартан " с екипаж от 16-а авиационна база „ Враждебна “ от състава на Военновъздушните сили е извършил сполучливо задача за превозването на органите.

На борда на Спартана са били два медицински екипа от Военномедицинска академия и УМБАЛ " Александровска ", които бяха превозени по маршрута София - Варна – София.

Командир на самолета, с който се е направила сполучливата донорска обстановка, е капитан Николай Георгиев, втори водач старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев от транспортна авиобаза.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР