Нов световен рекорд е регистриран за светкавица в Съединените щати.

...
Нов световен рекорд е регистриран за светкавица в Съединените щати.
Коментари Харесай

Световни рекорди за най-дълга и за най-продължителна светкавици


Нов международен връх е регистриран за мълния в Съединените щати. Тя е прорязала небето преди близо две години на съвсем 770 километра разстояние, заяви Организация на обединените нации.

Новият връх за най-дългата открита мегасветкавица, измерен в южната част на Съединени американски щати на 29 април 2020 година, се простира на цели 768 километра или 477,2 благи през Мисисипи, Луизиана и Тексас. Това е еквивалентно на дистанцията сред Ню Йорк и Кълъмбъс, Охайо, или сред Лондон и немския град Хамбург, показва Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации (СМО) в изказване.

Тази прелетяла на зиг-заг към 60 километра по-далеч от предходния връх, подложен в Южна Бразилия на 31 октомври 2018 година

Експертният комитет на СМО заяви също и за нов международен връх за дълготрайност на мълния.

Единична мълния, която се развила непрестанно по време на гръмотевична стихия над Уругвай и Северна Аржентина на 18 юни 2020 година, траяла 17,1 секунди. Това е с 0,37 секунди по-дълго от предходния връх, подложен на 4 март 2019 година, също в Северна Аржентина.

Технологията, употребена за разкриване на дължината и продължителността на светкавиците, се е подобрила доста през последните години, позволявайки доста по-точни записи, на доста по-големи светкавици.

СМО акцентира, че новите върхове са регистрирани в Големите равнини в Северна Америка и басейна на Ла Плата в Южна Америка. Тези места са известни като горещи точки за така наречен гръмотевични стихии с мезомащабна конвективна система (MCS), които разрешават развиването на мега светкавици.

Агенцията на Организация на обединените нации поддържа списък на публични записи за разнообразни метеорологични и климатични статистически данни в света, в това число температура, превалявания и вятър. В архива са записани други две рискови феномени, свързани с мълнии.

При едното са регистрирани най-вече хора, убити от един пряк удар на гръмотевица, когато през 1975 година 21 души умират в Зимбабве, потърсили сигурност в барака, ударена от гръмотевица. Другият запис е за индиректен удар, когато 469 души умират в Дронка, Египет, откакто гръмотевица удря петролни резервоари през 1994 година и горещият нефт залива града.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР