Любовни романи, биографии… Какво чете българинът?Традиционно около 24 май се

...
Любовни романи, биографии… Какво чете българинът?Традиционно около 24 май се
Коментари Харесай

Любовни романи, биографии… Какво чете българинът?

Любовни романи, биографии… Какво чете българинът?

Традиционно към 24 май се насочваме към тематиката за книгите.

Наскоро проучване сподели, че над 70% от хората у нас не са посещавали библиотеки през 2023 година, а 40% не са прочели нито една книга.

Позитивното в тази статистика е, че 60% от хората у нас са читатели.

„ Хората избират по-леки четива “

Според основния редактор на издателство „ Лист “ Гергана Димитрова се следи интерес към по-леките четива.

„ Винаги е имало интерес към любовните романи, само че в последно време сякаш е още по-голям. Това е стройна наклонност към по-лек тип литература “, споделя Димитрова.

Според нея това се дължи на недостига на вниманието.

„ Все по-трудно ни е да се задълбочаваме в комплициран текст, все по-трудно ни е да четем огромни, обемни книги. Все по-трудно съумяваме да осмисляме това, което четем. Затова, в случай че имаме нужда от четене, избираме доста по-леки неща за четене, нещо, което не изисква да се замисляме доста “, сподели тя.

Гергана Димитрова отбелязва и търсенето на книги, в които има даже единствено намек за „ българщина “. „ Има доста забавна наклонност от известно време: даже самата книга да няма нищо общо с така наречен хрумвания за „ българщина “, които се популяризират в последно време, нормално книгите се вършат по този начин, че да има намек за това, с цел да привлекат читатели “, счита тя.

Интерес към българските създатели

Темз Арабаджиева, пиар на издателство „ Сиела “, регистрира засилен интерес към българските създатели, като показва, че в седмичните и годишни ранглисти на огромните книжарници преднамерено в първите пет места участват книги точно от родни писатели.

„ Следващи са книгите, които ние назоваваме „ горещи романси “.

Наблюдаваме растеж на интереса към сходни заглавия,
изключително към така наречен „ роментъзи “,
което съчетава фентъзи с сантиментални детайли. Това е пожеланият род измежду дамите на възраст от 16 до 45 години “, сподели тя.

Според Арабаджиева на трето място се нареждат биографиите, записките, автобиографиите, само че и книги, свързани с логика на психиката.

Каква литература се чете в България и има ли промени в читателските желания?

Ако се съди по статистиката за издаваните книги в България, то заглавията, сред които читателите могат да избират, стават повече.

Наблюдава се повишаване в издаваната научно-популярна литература в интервал от 10 години (от 1362 през 2012 година до 1766 през 2022 г.),
само че още по-впечатляващ е растежът на издаваната художествена литература
(от 1942 през 2012 година до 3075 през 2022 г.).

Значителното нарастване на броя заглавия,

ориентирани към деца и юноши, може да се разчете като опит за привличане на най-младите читатели – от 136 заглавия през 2012 година, те са нарастнали до 450 през 2022 година

Данните за издаваната преводна и истинска литература демонстрират увеличение на броя на заглавията в региона на историята и биографиите (от 423 през 2012 година до 694 през 2022 г.),

както и тези, отдадени на фолклора, нрава и обичаите – от 36 през 2012 година до 64 бр. през 2021 година и 51 през 2022 година

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР