Нов скандал покрай Александър Морфов и неговия спектакъл Хъшове“, отново

...
Нов скандал покрай Александър Морфов и неговия спектакъл Хъшове“, отново
Коментари Харесай

„Гербаджийски боклук“: Евгени Будинов извадил видеото срещу Сашо Морфов, за да стане депутат

Нов скандал около Александър Морфов и неговия театър „ Хъшове “, още веднъж с политически привкус, раздруса и артистите, и политиците. На фона на актуалните театрално-политически пристрастености в Народния спектакъл, древногръцките нещастия напряко наподобяват като детска игра, написа „ Уикенд “.

Този път режисьорът бунтовник още веднъж е на прицел, защото през лятото на 2022 година е изхвърлил от постановката си „ Хъшове “ Евгени Будинов по политически аргументи, наричайки го „ гербаджийски отпадък “ пред целия екип на спектакъла.

Актьорът е обвързван с омразните на Морфов Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Освен партиен деятел, няколко години Будинов бе и народен представител и от името на партията организираше културни прояви в родното място на водача на ГЕРБ – Банкя. Поредният скандал потегли от публикувано в медиите и обществените мрежи видео.

То е от първата подготовка в края на август на представлението „ Хъшове ”, което се завърна на сцената на Народния спектакъл по покана на шефа Васил Василев след 3-годишно неявяване от сцената. Премиерата на възобновения театър, основан през 2004 година, бе в средата на септември.

Записът е изработен преди 5 месеца от фотографа Стефан Н. Щерев, който снимал всичко поради документален филм за завръщането на „ Хъшове ”. Поискани са му всичките материали, записът се употребява с политически цели, съобщи артистът от трупата Валери Йорданов и един от „ хъшовете “.

Първо във фейсбук го показа Тома Биков, който беше сътрудник с Будинов в 44-ото национално заседание като част от парламентарната група на ГЕРБ. „ Имаме още едно неявяване. Един гербаджийски отпадък, който изхвърлихме от представлението “, споделя във видеото Морфов пред артисти в Народния спектакъл.

„ Съжалявам, само че в никакъв случай не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето зрелище “, изяснява режисьорът своето решение да в профил Будинов от „ Хъшове ”. След като научил, артистът звъннал на Морфов да го пита дали в действителност го маха от „ Хъшове ”, като режисьорът му дал отговор: „ Да, тъй като си от ГЕРБ ”.

„ Ако аз се отрека обществено да известя на всички места, че се отхвърлям от това, бях заставен, всеки прави неточности, ще има ли някакъв късмет аз в миналото да работя с теб, тъй като ти си ми обичаният режисьор? – по този начин Морфов, имитирайки го, пресъздава диалога си с Будинов.

„ Уикенд “ научи, че въпросният, освен това инсталиран запис, идва таман при започване на новата предизборна акция, когато стартира реденето на листите.

Евгени Будинов, който в последно време изпадна от листата на любимците на Бойко Борисов, доста желаел да засвидетелства верността си и още веднъж да завоюва доверието, тъй че да получи избираемо място в депутатските листи. Това е и повода да даде публичност на случая чак в този момент, половин година по-късно.

Актьорът бе народен представител близо 4 години – от 13 октомври 2017 година до април 2021 година Той даже бе заместник-председател на Комисията по културата и медиите и член на Комисията за българите в чужбина. След това Будинов не попадна в трите къси Народното събрание.

Затова в този момент бил твърдо решен да измоли лидерското снизхождение и да се уреди с предно място в листите, което да му даде опция още веднъж да бъде определен за депутат. Затова и най-удобно било да се показа за жертва на политическа принуда.

Реклама

Досегашните депутати от ГЕРБ единствено това и чакаха и надигнаха писък до небесата, че Евгени Будинов е репресиран, а Десислава Атанасова се закани да даде Морфов на Комисията за отбрана от дискриминация.

Истината обаче е, че с цел да употребява този не изключително вежлив епитет „ гербаджийски отпадък “, Морфов има причина. И тя е, че самият артист постоянно отсъствал от представлението поради политически задължения и известявал режисьора и сътрудниците си в последната минута.

А това налагало или Александър Морфов да звъни на пожар на различен артист, който знае репликите на неговия воин Мравката и да влезе на мястото на Будинов, или актьорите бързо да си преразпределят думите на Мравката, тъй че сюжетът да не страда.

Валери Йорданов, който в „ Хъшове “ извършва ролята на Бръчков, описа, че имат „ актьорски закон ”, който гласи всички артисти, участващи в представлението, да са в театъра най-малко час преди постановката.

На няколко пъти се случвало Будинов да закъснява и тъкмо половин час преди режисура да предизвестява сътрудниците си, че няма да може да играе, тъй като има партийни задължения. „ Морфов като режисьор има право да в профил някого заради липса на дисциплинираност ”, уверен е Йорданов.

Актрисата от Народния Рени Врангова удостовери думите на Валери. Самата тя взе участие в спектакъла от премиерата преди 18 години и е брачна половинка на Морфов. „ Гецката (Евгени Будинов, б.ред) имаше дубльори – двама още преди 10 години, тъй като непрестанно отсъстваше. Или имаше халтура, или фотоси, турнета…

Като народен представител идваше още по-рядко, даже си позволяваше да си потегля половин час преди края на спектакъла, тъй като имал нещо по-важно “, описа прочувствено Рени Врангова и добави: „ Хъшовете това би трябвало да помнят. Един ден Мравката с цялата си нелепост и горделивост споделя: „ Воеводо, (така се обръща към режисьора), аз не съм като теб обществено зает, аз имам финансов проблем, по тази причина съм в политиката, разбери ме! “ Това щяхте да чуете, в случай че записът не беше изрязан. “

Записът, който изтече в общественото пространство, е манипулиран, твърди и Валери Йорданов. „ Изрязана е финалната част на описа на Сашо ”, споделя артистът. В тази част от подготовката на „ Хъшове ” Морфов разказал, че съжалил и звъннал назад на Будинов 10 минути след първия им диалог.

Казал му, че може би ще го върне в представлението. Тогава артистът му дал отговор, че е кандидат-депутат на ГЕРБ. Морфов обаче му сложил ултиматум да избира: „ или „ Хъшове ”, или в листите ”. „ Избирам Бойко Борисов ”, му дал отговор Евгени Будинов. „ Това го влуди “, пък прибавя собствен щрик към картинката екс депутатът от ГЕРБ.

„ Уикенд “ научи още една любопитна детайлност. Още през есента самият Евгени Будинов се оплакал на свои съпартийци, че е изпъден от „ Хъшове ” заради политически аргументи. Когато обстановката била докладвана на Бойко Борисов, водача на партията въздъхнал: „ То пък Евгени е един актьор… “.

Явно в този момент ученикът на Стефан Данаилов и Илия Добрев се надявал на благоразположението на Борисов и по тази причина задействал съпартийците си с изваждането на този остарял и инсталиран запис, с цел да се изкара жертва на политическа принуда и да възкръсне в идващото Народно заседание.

Иначе Евгени Будинов има близо 50 функции в театъра и над 25 в киното и малкия екран в български и задгранични кино продукции. Според източници на „ Уикенд ”, след абсурда Евгени сигурно ще попадне на избираема позиция в листите на партията.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР