Нов регламент за защита на икономиката на Европейския съюз срещу

...
Нов регламент за защита на икономиката на Европейския съюз срещу
Коментари Харесай

ЕС слага преграда за придобиване на компании от фирми, субсидирани от други държави

Нов правилник за отбрана на стопанската система на Европейския съюз против изкривявания на пазара, породени от отпусканите дотации на компании от страна на страни отвън Европа, най-много Китай, влезе в действие в четвъртък, съобщи ДПА, като се базира на известие на уеб страницата на Европейската комисия.

Регламентът има за цел да подсигурява, че " всички компании, които вършат бизнес в Европейски Съюз, имат еднакъв старт ", уточни в особено изказване еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По силата на новите правила придобиването на европейски компании от субсидирани от страната компании от страни отвън Европа може да бъде неразрешено при избрани условия. В центъра на проблема е сериозната държавната поддръжка за бизнеса в Китай, който от десетилетия упражнява непоколебим надзор върху локалните компании.

Според новите правила в бъдеще всяко огромно придобиване и обединение ще бива утвърдено, едвам откакто фирмите потвърдят, че не са получавали дотации на стойност повече от 50 милиона евро през последните години.

В обсега на новата регулация попадат всички компании в Европейски Съюз, чийто оборот надвишава 500 милиона евро.

Освен това фирмите, подкрепяни с държавни средства, могат да бъдат изключени от публичните поръчки в Европейски Съюз. При кандидатстването за такива поръчки всички дотации, надхвърлящи 250 милиона евро, ще би трябвало да бъдат декларирани.

Европейската комисия си резервира и правото по своя лична самодейност да проверява придобивания и сливания под по този начин избраните прагове.

На фирмите, които не се съобразят с новите правила, могат да бъдат налагани санкции в размер до 10 на 100 от годишния им оборот.

Регламентът беше препоръчан от Еврокомисията през май 2021 година и утвърден от Европейския парламент и Съвета през юни 2022 година - рекордно къс период, се отбелязва в известието.

Той се ползва за всички стопански действия в Европейски Съюз и обгръща:

концентрациите (сливания и придобивания),

процедурите за възлагане на публични поръчки,

всички други пазарни обстановки.

Регламентът се състои от три типа ограничения, които ще се ползват от Еврокомисията:

обвързване за сдруженията да уведомяват Комисията за концентрации, включващи финансова помощ от държавно управление на страна отвън Европейски Съюз, при които добитото сдружение, една от сливащите се страни или взаимното дружество генерира оборот в Европейски Съюз от минимум 500 милиона евро и задграничната финансова помощ е минимум 50 милиона евро;

обвързване за сдруженията да уведомяват Комисията при присъединяване в процедури за възлагане на публични поръчки, при които прогнозната стойност на поръчката е минимум 250 милиона евро и задграничната финансова помощ е минимум 4 милиона евро на страна отвън Европейски Съюз. Комисията може да забрани при такива процедури да бъдат предоставени публични поръчки на сдружения, които се употребяват от нарушаващи конкуренцията дотации.

При всички други пазарни обстановки Комисията може да стартира следствия по лична самодейност (ex officio), в случай че подозира, че са намесени задгранични дотации, нарушаващи конкуренцията. Това включва опцията да се изискват ad hoc уведомления процедури за възлагане на публични поръчки и за по-малки концентрации.

Регламентът ще стартира да се ползва след шест месеца, считано от 12 юли 2023 година От тази дата, Комисията ще може да стартира следствия ex officio. На 12 октомври 2023 година ще влезе в действие задължението сдруженията да подават съобщение.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР