Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена

...
Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена
Коментари Харесай

Посолството на САЩ: $1,6 млрд. не е крайната цена за изтребителите F-16

Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1.6 милиарда $, само че това не е крайната цена. Действителните дефинитивни разноски на програмата ще се основават на окончателните български условия. 
 Локхийд Мартин: Цената на изтребителите няма да е $1,673 милиарда  Пределната цена за изтребителите F-16 скочи двойно - до 2,925 милиарда лв.
Това оповестиха от американското посолство във връзка известието до Конгреса за закупуването на 8 изтребителя F-16 от България, в която беше записана цената от 1,673 милиарда $ (2,925 милиарда лева) при избрана от Народното събрание сума от 1,5 милиарда лв..

" Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за евентуална продажба на въоръжениe на съдружници в НАТО, цената на което надхвърля 50 милиона $. Планираната от България облага на осем изтребителя F-16 попада в тази категория. Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не чакаме несъгласие от негова страна ", се споделя в изказване на посолството на Съединени американски щати.

" Нотификациите са въпрос на публично притежание. Важно е да се означи, че цената, представена във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата ", посочват оттова.

" Държавният департамент и Министерството на защитата на Съединени американски щати дават опция за горна граница във всички известия, ако задграничните сътрудници разширят обсега на програмата отвън в началото декларираното. Това заобикаля нуждата от промени в известието до Конгреса и понижава времето, належащо за привършване на задгранична военна продажба ", прецизират от американското посолство и допълват, че изпратената до Конгреса нотификация е единствено стъпка в процеса за военни продажби в чужбина.

" След като процесът по известяван завърши, Министерството на защитата на Съединени американски щати ще даде предложение за подписване на договорка. На този стадий ще стартират дефинитивни договаряния и българското държавно управление може да преразгледа или предефинира условията, преди да се стигне до крайната цена ", се споделя още в известието на посолството.

От концерна " Локхийд Мартин " също изпратиха изказване във връзка утвърждението на Конгреса на Съединени американски щати, като също направиха уточнението, че  " оценките за разноските, включени в известието на Конгреса, дават оптималната обща цена. Така се дава опция за в допълнение разширение на програмата, без да се изисква наново утвърждение от американския Конгрес ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР