Нощта на 14 срещу 15 септември 2013 г. Тогава малко

...
Нощта на 14 срещу 15 септември 2013 г. Тогава малко
Коментари Харесай

Родната полиция ни гази

Нощта на 14 против 15 септември 2013 година Тогава малко над 20-годишните Александра Стоилова и Иван Цонев минават около столичното Първо РПУ на бул. " Шипченски проход ". Така стартира и тяхната история, в която се оказват хем набити от служители на реда, хем набедени, че те самите са протегнали ръка на еднообразен. Години откакто чиновниците на реда са разобличени, не престават да работят в системата, а прокуратурата, която ги е прикрила, би трябвало да заплаща обезщетение на пострадалите. Последствия, наподобява, няма за никого с изключение на за двамата младежи.

Случилото се е емблематично за редица проблеми: от това за какво жителите нямат доверие на полицията в България до служебната омерта и вътрешноведомствена преданост, обвързвана с полицейски или прокурорски неточности или закононарушения.

Преди дни профилираното издание заяви, че прокуратурата би трябвало да заплати малко под 25 000 лв. обезщетение поради дейностите на столични служители на реда, които първо набиха двамата младежи, а след това с лъжесвидетелстване инсценираха формиране на дело за безчинство против тях. Процесът продължи над пет години. Развоят е абсурден, само че в България наподобява като простащина.

Става дума за необятно коментирания в медиите случай от 2013 година, в който момче и момиче бяха задържани и след това бити в столичното Първо районно ръководство, а за похлупак по-късно бяха упрекнати в безчинство за скъсана полицейска униформа, за която се оказа, че служителят на реда самичък е срязал, с цел да инсценира опозиция.
Реклама
Една от пострадалите, Александра Стоилова, заведе иск против прокуратурата, а Софийският градски съд ѝ присъди обезщетение 13 000 лв. за неимуществени вреди от противозаконните обвинявания. Освен това обвиняването би трябвало да поеме и 6000 лв. за платения адвокатски хонорар. На втора инстанция Софийският апелативен съд (САС) разгласи, че компенсацията е прекомерно малко, и присъди още 5500 лв. на Стоилова. Така общата сума набъбна до 24 500 лв..
Проверка на " Капитал " демонстрира, че служителят на реда, набедил младежите и лъжесвидетелствал пред съд, продължава необезпокоявано да работи в 1-во РПУ в столицата, а прокурорът Калин Близнаков, който " не е забелязал " полицейския произвол, пораства кариерно.Историята
Случаят с Александра Стоилова и Иван Цонев стартира в средата на септември 2013 година Тогава съгласно служителите на реда те почнали да ритат спрелите патрулни коли и " шкодата на началника ". А Иван, отново съгласно служителите на реда, счупил чистачката на микробуса на районното. Униформените настояват в показанията си, с които " Капитал " разполага, че се пробвали да спрат Александра и Иван, само че те почнали да ги наскърбяват и удрят. Нещо повече - Александра скъсала ръкава и пагона на един от служителите на реда.

Младежите отхвърлят историята на полицията. Двамата подават тъжба, само че при инспекцията се оказва, че тайнствен токов удар е унищожил записите от камерите пред районното, където по данните на служителите на реда двамата младежи вандалствали.

Проверката, осъществена от инспектората на Министерство на вътрешните работи, не открива нарушавания. Александра написа сигнал до прокуратурата. Впоследствие сигналът е разпратен по цялата верига обвинители - от районно равнище до основния прокурор, по това време Сотир Цацаров. Развитие няма.
Реклама Тв поврат
Историята на двамата младежи стига до " Нова тв ". Там Александра споделя, че приятелят ѝ Иван несъзнателно закачил и счупил чистачката на буса (без да рита никакви коли). Резултатът не просрочен: незабавно трима служители на реда го обкръжили и съборили на земята. Тя се обърнала към тях с въпроса: " Какво вършиме? " На недоумението ѝ също имало полицейска реакция - единият от чиновниците на Министерство на вътрешните работи я блъснал два пъти в лицето. В поддръжка на описа ѝ в предаването " Господари на ефира " са излъчени фрагменти от камерите вътре в районното (незасегнати от сякаш токовия удар), които опровергават показанията на служителите на реда, че са арестували момичето, откакто тя скъсала униформата на единия от тях.

От видеото се вижда по какъв начин Александра е въведена в районното от трима служители на реда, измежду които и Кристиян Стоянов - пострадалият от " нападателните дейности " на момичето съгласно формалната версия. Камерите ясно демонстрират, че полицейската униформа на Стоянов - и по-точно десният му ръкав, е здрава. Любопитно събитие е, че на записа, само че три часа по-късно, Стоянов е сниман да излиза от стая, а ръкавът му към този момент е разпран.
Фотограф: Скрийншот
След като абсурдът става медиен, тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев назначава повторна инспекция на инспектората към Министерство на вътрешните работи, откакто първата твърди, че дейностите на служителите на реда са законосъобразни.
Метафизичната прокуратура
Новото умозаключение на инспектората гласи, че служител на реда Кристиян Стоянов е излъгал, показанията му са неистина, а първата инспекция я е потулила . Затова мнението е, че Стоянов е направил дисциплинарно нарушаване, което планува най-тежката глоба - уволняване. Това до ден сегашен не се е случило.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР