Нощната смяна в интензивното отделение на Университетската болница в Мюнстер

...
Нощната смяна в интензивното отделение на Университетската болница в Мюнстер
Коментари Харесай

Една нощ в интензивно отделение в Германия

Нощната промяна в интензивното поделение на Университетската болница в Мюнстер стартира в 20:30 часа и продължава цели 11 часа. Понякога нощите са по-спокойни от дните, само че различен път е тъкмо противоположното. В собствен репортаж от интензивното поделение на Мюнстерската болница АРД споделя за здравната сестра Лаура Блинд.

Изтощителна работа, която изисква изключителна централизация

Всяка сестра в екипа, от който е част и Лаура Блинд, се грижи за двама души. Шест медицински сестри са на промяна през нощта. Въпреки че множеството пациенти са в безсъзнание сега, екипът не отделя взор от машините, които демонстрират виталните индикатори на болните - сърдечен темп, кръвно налягане, сатурация. Понякога Лаура изпада в суматоха, споделя тя пред АРД. " Но последователно всичко се трансформира в един тип рутина, даже незабавните случаи. Научаваш се ”, прибавя здравната сестра.

Всички, които работят в интензивното поделение, са наясно, че когато и да е може да се случи нещо съществено. Затова и е от изключителна значимост да са съсредоточени. Казват, че даже рядко им остава време да си поемат въздух, написа АРД. Причината - с изключение на грижата за пациентите, медицинските служащи се занимават и с доста администрация. Всичко би трябвало да се записва съответно. " Тази работа е не просто изтощителна, само че би трябвало да си нащрек по цяла нощ, да внимаваш за всевъзможни неща ”, споделя Лаура.

Работа до цялостно безсилие - дежурен доктор в интензивно отделениеСнимка: Robert Kneschke/Zoonar/picture alliance

По-добри условия

Въпреки това тя в никакъв случай не би се отказала от работата си, четем в репортажа на немската обществено-правна медия. Блинд обаче желае тя и сътрудниците ѝ да имат по-добри условия на труд. Затова и стачкува през предходната година - не за повече пари, а за понижаване на натовареността на медицинските служащи, с цел да имат те повече време за пациентите. Миналогодишната стачка на медицинските сестри продължи 77 дни, напомня АРД.

" Ако можем да отделяме повече време на пациентите, тогава може да открием нещо, което другояче пропущаме, ще можем да се погрижим за пациента, в случай че е уплашен. А в този момент си мисля единствено, че би трябвало да стигна и до идващия пациент ”, споделя Лаура.

Последното решение в тяхна изгода към този момент се усеща от екипа тук - по-рядко им се случва да остават в извънработно време. Ще бъде въведен и нов програмен продукт, с който да се регистрират часовете, които всеки е изработил. Но в отделението на Лаура смяната към този момент се усеща - преди всяка сестра се е грижела за трима пациенти, а не за двама, споделя АРД. Въпреки това е постоянно срещана процедура в Германия една здравна сестра да се грижи даже за повече от трима пациенти .

Медицинска сестра обгрижва пациентка в Университетската болница в Шлезвиг-ХолщайнСнимка: Frank Molter/dpa/picture alliance

Нужни са и задгранични служащи

Целта е, в случай че се постанова, медицинските екипи да могат дейно да се грижат за цялостни лечебни заведения. Затова е належащо да се наемат нови хора. В момента в болничното заведение в Мюнстер работят към 1500 души на цялостно работно време. В идващите три години към екипа би трябвало да се причислят и 550 задгранични експерти, изясняват от мениджмънта на болничното заведение пред АРД. Причината е, че Германия изпитва огромни компликации с дефицита на фрагменти.

На доктрина подписаното съглашение след стачките е подобрило обстановката. Това обаче сигурно не е задоволително за всички. Проблеми продължава да има. Най-големият от тях в идващите години ще бъде търсенето на нови фрагменти.

За Лаура Блинд е значимо, че това, което прави, е нещо особено. И по тази причина тя споделя, че обича работата си, колкото и да е изтощителна. " Помагаме на хората в изключителни обстановки. И всякога разбираш какъв брой си значим ти и това, което правиш ”, споделя здравната сестра пред АРД.

Още по тематиката вижте тук:

Германия: интензивни кревати има, няма кой да ги обслужва

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР