Норвежки учени откриха цял викингски кораб, докато проучвали древна гробница

...
Норвежки учени откриха цял викингски кораб, докато проучвали древна гробница
Коментари Харесай

Откриха заровен викингски кораб в гроб

Норвежки учени откриха цялостен викингски транспортен съд, до момента в който проучвали антична гробница в окръг Вестфол, Норвегия. Рядкото изобретение, оповестено за историческа находка, е направено в гроб в региона Боррепаркен и може да хвърли светлина върху експедициите на опитни навигатори през Средновековието.

Археолозите настояват, че регионът, в който е открит корабът, е богат на викингски находки. Но последното изобретение, намиращо се на към 100 километра южно от Осло, допуска, че на мястото е заровен неслучаен човек, а извънредно почитан викингски придворен.

При първичния оглед на мястото археолозите разкрили кръгообразни следи към кораба. Това допуска, че в предишното върху гроба имало голяма могила, която след това била отстранена. Викингите, северноевропейски войни и търговци, които плавали по моретата сред 8-и и 11-ти век, погребвали своите царе и началници на борда на лодка, сложена на сушата и заровена под купчина земя.

 Откриха заровен викингски транспортен съд в гроб

Досега в Норвегия са открити едвам три викингски кораби в положително положение. Най-добре непокътнатият е по този начин нареченият транспортен съд Осеберг, открит през 1903 година. Сега археолозите обаче нямат желание да изкопаят новия транспортен съд. Те ще употребяват специфични принадлежности и способи, с цел да научат повече за останките и да схванат ритуалите на викингската просвета.

Не всеки ден откриваме нов викингски транспортен съд, споделя Руне Хогнес пред кореспонденти. - За нас не е изненада. Много съкровища от времето на викингите са скрити подземен в нашия окръг, прибавя още той.

Радарните изображения на мястото разкриват, че корабът е дълъг минимум 15 метра. Все още не е ясно какъв брой добре е непокътнат съдът обаче.

 Викингски транспортен съд в музея в Осло

Все още не е допустимо да се отговори на въпроса какъв брой е съхранено под торфа, споделя шефът на отдела за културно завещание в окръг Вестфол Тердже Гансум. - Сега ще проучим откритието с няколко неинвазивни метода и ще повторим потреблението на радара, прибавя още ученият.

В Европа са открити едвам седем корабни погребения от епохата на викингите (800-1050 г.), а три от тях са ситуирани в окръг Вестфол.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР