Бил стресиран и уплашен да не го убият в чуждата

...
Бил стресиран и уплашен да не го убият в чуждата
Коментари Харесай

Нечовешка болка ще изтърпят близките на двамата премазани полицаи, слушайки наживо разпити на 120 души

Бил уплашен и изплашен да не го убият в непознатата страна, свил вдясно на колелото и не желал да блъска патрулката, почтен бил и счита, че ще се измъкне леко 

Наш кореспондент беседва с адв.Петър Димитров в края на разпоредителното дело по започващия от през днешния ден развой против сирийския жител Омар Аднан. В залата Омар съобщи, че не се усеща отговорен, че не било правилно изказванието на обвиняването за пълнолетието му все още на осъщественото закононарушение на 25 август 2022 година Защитникът му Калин Янев пък сподели, че би трябвало да се преквалифицира действието в ликвидиране по несъобразителност, тъй като повереникът му бил подхванал избавителна маневра надясно преди колелото и не желал да блъска патрулния автомобил на двамата служители на реда. Бил мощно уплашен, тъй като се намирал в непозната страна, бил несъответстващ, тъй като считал, че ще го убият. Вижте за какво Омар от общежитието в Харманли, живеещ у нас към този момент 4 години, желае да протака делото за виновността си. Преди половин година той получи първа, само че дребна присъда за канаджийство, която изтърпява при леки условия в Затвора Бургас. Обвинението за премазаните двама служители на реда планува отнемане от независимост 10 до 20 години или затвор доживот.

- Адв. Димитров, вие сте с дълготраен опит в сходни наказателни каузи. Това, което се случи  днес в залата с подсъдимия Омар Аднан казус ли е? Кому е нужно още веднъж да стартират разпити на всички тези 111 очевидци и 19 движимости лица. Защо това искане бе признато от правосъдния състав, с каво ще способства за определяне на обективната истина?

- Дали е целесъобразно – не мога да кажа. Това е мнението на отбраната на подсъдимия, представлявана от служебния му бранител Калин Янев. Според моето мнение и на поверениците ми - наследниците на служител на реда Атанас Градев и годеницата на служител на реда Йордан Илиев - Светлозария Кидерова,  това е безусловно безпричинно, само че те имат своите процесуални права, които следва да бъдат спазени. Аз не виждам какво по-различно биха споделили очевидците от това, което те са декларирали в досъдебната фаза на процеса. Имам опасения, че множеството жители, които не са от български генезис, няма по какъв начин да бъдат открити, върнати в страната ни, призовани по съответния ред, ще стартираме едно безспирно отсрочване на производството, а можехме да се задоволим с прочитане на техните показания. 

- Подсъдимият сириец сега изтърпява присъда от предходното си дело за трафик на хора? Колко дълга е тя и на какво се надява, той по този начин или другояче е зад решетките?

- Аз не съм взел участие в другото произвеждане, само че доколкото съм осведомен има влезнала в действие присъда за 4 година и 10 месеца за тлафика на същите тези 47 души, които са били в рейса.

- До вас достигали ли са данни той да се оплаквал от изискванията в Бургаския затвор, от отношението на останалите пребиваващи там?

- Нямам такава информация, в последните години изискванията в пандиза в Бургас, а  и в общежитието в Дебелт много се усъвършенстваха. Така че в случай че е имало някакви недоволства – те не биха били основателни и са безсмислени. И биха били подбудени от друга мисъл, в случай че мога по този начин да се изразя, по-внимателно.

- Каква мисъл?

- Иска в това време да бъде изпратен на друго място, да бъде настанен да изтърпява наказването с други негови сродници. Условията, откакто бъде наказан по това дело ще са доста по-стлоги ог изискванията, в които изтърпява присъда за каналджийството.

- Бъдете реалист и кажете има ли опция от този човек в миналото да се получи и една стотинка като материално отмъщение за почернените близки? 

- Няма такава вяра. Това е някаква фантазия...

- Как ще бъдат обезщетени тези хора за голямата тъга, която им аргументи?

- Възможностите в Р България са следните - има за потърпевши от ПТП, какъвто е актуалният случай, застрахователни компании. Сключената наложителна застраховка " Гражданска отговорност " при  ръководство на МПС. Така се обезщетяват околните и потърпевшите. В случая обаче рейсът, с който е породено ПТП-о няма такава. Знаете по какъв начин е добито това остаряло неизправно возило. Тогава се ползват разпореждания околните да бъдат обезщетени от гаранционен фонд, оттова вероятно ще се изплатят неимуществени вреди от отговорния лидер. Така че това ще бъде хипотезата и това ще бъде редът, по който ще се претендират компенсациите на потърпевшите по актуалното произвеждане. 
 Адв.Петър Димитров с вдовицата и двамата синове на потомствения служител на реда Атанас Градев.
Семейството философски мълчи и стиска зъби по време на разпоредителното съвещание и пред медиите
- Кое най-вече ви смущава от днешното съвещание – това, че продължава нарушителят да твърди, че е малолетен ли, или че не се признава за отговорен?

- Това, което ме смущава, е, че желае да продължи процесът във времето, вместо да каже, че съжалява.

- Какъв е смисълът в това, в случай, че той по този начин или другояче ще изтърпява присъда в идващите 4 години, въпреки и на лек режим? 

- Аз не виждам никакъв смисъл. Но това са неговите процесуални права и съдът е задължен да се съобрази с тях и да ги съблюдава. Щом  желае произвеждане по общия ред с приканване на всички очевидци и движимости лица, няма по какъв начин правосъдният състав да го откаже. В същото време ние като частни обвинители и държавното обвиняване няма по какъв начин да се противопоставим на това искане.

- Затворена ли е съгласно вас страницата с възрастта на този човек? 

- Аз мисля, че е безусловно затворена. И е безсмислено той да претендира, че е бил малолетен все още на осъществяване на закононарушението. 

- Нещо друго, което да ви прави усещане или се опасявате по това дело?

- Опасения нямам, само че ще бъде една ужасна вторична мъка и изтезание за околните провеждането на толкоз доста съвещания. Те ще претърпяват още веднъж и още веднъж всичко, което им причинава  болежка, във всяка една дата, когато има съвещание. 

- Колко са съвещанията по тези разпити?

- По създание ще стартира развой на 24 юни и ще продължи до 1 юли. По сгъстена процедура. 

- Надежден ли е правосъдният състав? 

- Абсолютно, аз нямам терзания във връзка с съвест, опит и професионализъм.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР