Нито една партия не каза колко ще отдели за приоритетните

...
Нито една партия не каза колко ще отдели за приоритетните
Коментари Харесай

Учителите искат вдигане на заплатите с още 10%

Нито една партия не сподели какъв брой ще отдели за " предпочитаните " просветни действия. Ако нямаме най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт за обучение, то всички диалози за него ще звучат кухо и безсмислено, като непотребен резонанс. Това декларират от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ", като акцентират, че премахването на делегираните бюджети, каквито са концепциите на новите визионери, няма да реши всички проблеми в системата.

В позицията се показва, че водещата роля на броя на учениците при образуване на бюджетите със 70% тежест би трябвало да се съобрази и с другите съставни елементи - паралелки и физическа среда, както и броя на учителите. Всички те взети дружно би трябвало да генерират повече финансови средства за учебното заведение и детската градина.

Според синдиката, с цел да има задоволително учители, в това число повече млади такива, тяхната не би трябвало да зависи от броя на учениците в паралелката и учебното заведение, а да бъде обезпечена и устойчива. Те упорстват до края на тази година учителите да получат 10% нарастване на трудовите си хонорари. За тази цел са нужни 350 млн. лева, при бюджет за обучение над 5 милиарда лева

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Учители вземат с 200 лева по-висока пенсия от оптималната, к...

В мнението се акцентира, че в Европейски Съюз българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с максимален недостиг от обезщетителни механизми, които да ги запазят. По тази причина от синдиката приканват да бъде направена нова национална просветителна политика за съхраняването на учителя от високото прегаряне и опазването му от несвойствени и административни волности.

Учителският труд да бъде прекатегоризиран към второкласен труд, е друго от настояванията, както и да се подсигурява добавката от Учителския пенсионен фонд да се употребява пожизнено и абсолютно даже и при ранно пенсиониране на учителите.

Според Синдикат " Образование " би трябвало да се отнеме политическото въздействие при назначение, управление и уволнение на шефове, а също да се вкара мандатност на директорската служба, като тя бъде съобразена с ценз и управленчески опит.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Учителските заплати ще се усилят с сред 15% и 16% от 1 януари 2021 година Това е планувано в Колекти...

Мандатността да бъде с безграничен брой на мандатите, само че представителните синдикати да вземат участие в комисиите за назначение на шефове. Предлага се на 4 години шефовете да минават през препоръка в комисията да вземат участие контролните органи на РУО и представителните синдикати, а не родители и публични препоръки, тъй като нямат нужната компетентност.

Синдикат " Образование " упорства измененията в Закона за предучилищното и учебно обучение да бъдат незабавни и фундаментални.

По отношение на учениците и родителите се предлага да се вкара контракт сред родителя и шефа за съблюдаване на учебния устав и да се понижи броят на учениците в паралелки и групи. Сред другите претенции са въвеждане в начален стадий на оценки и повторение на класа при неусвояване на просветителния минимум; въвеждане на оценка за дисциплината на учениците; отпадане на НВО в четвърти клас; дейно увеличение на дейностите по ползи във всяко учебно заведение, а освен при присъединяване в план и национална програма; действително понижаване на размера и компликацията на новия материал към 30%, за сметка на 70% планово основаното образование и практическите упражнения; вменяване на повече отговорности на родителите, без боязън от политически реваншизъм.

За учителите в учебния закон се предлага прекосяване на детските градини към делегирани бюджети; дейно понижаване на административната тежест; присъединяване на синдикатите в комисиите при назначение на директори; прекосяване на атестирането на учителите като детайл на инспектирането, като главно се употребява базата на атестационната карта от ; увеличение броя на психолозите и/или педагогическите съветници във всяка просветителна институция, без ограничаване от броя на учениците в училище; равнене на нормативите на всички педагогичен експерти към 648 часа годишно и отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап; назначение на асистент-учители, които да не работят с възпитаници, а да подкрепят педагогическата и административната активност в учебно заведение.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР