Нито един щат не зависи повече от въглищата за електричество

...
Нито един щат не зависи повече от въглищата за електричество
Коментари Харесай

Зелените пари на Уорън Бъфет се изливат в най-зависимия от въглищата щат

Нито един щат не зависи повече от въглищата за електричество от Западна Вирджиния, където политическата власт и благосъстоянието от дълго време се крепят на въгледобива.

На този декор планът за чиста сила на брега на река Охайо, зад който стоят Уорън Бъфет и републикански законодатели, няма по какъв начин да не провокира голям интерес.

В плана вземат участие BHE Renewables и Precision Castparts - две от фирмите на Berkshire Hathaway на Бъфет. Той включва цех за 500 милиона $ за произвеждане на исполин за самолетни елементи. Тя пък ще се зарежда от оборудване със слънчеви панели и акумулаторни акумулатори, споделя The Wall Street Journal.

Името на Бъфет и обещанието за 300 работни оказват помощ на фирмите да преодолеят съпротивата на място, където въглищата обезпечават повече от 90% от електрическата енергия.

Въпреки мощния про-въглищен регулатор на щата през миналата година Западна Вирджиния утвърди към 400 милиона $ средства за три плана за възобновима сила, в това число този на Berkshire.

Ръководеният от републиканците законодателен орган, припрян да сътвори работни места, одобри ново законодателство в интерес на възобновимата сила.

Ускоряването на смяната се показва в милиарди федерални дотации за бизнесмени и производители на чиста сила, които идват по линия на законите на администрацията на президента Джо Байдън, свързани с инфраструктура и климата.

Федералните пари – обвързани с промишленото произвеждане, което основава работни места – стартират да оказват въздействие даже върху най-ориентираните към въглища региони на Съединени американски щати, като този на Апалачите, включващ редица щати с болшинство от Републиканската партия.

Тези вложения от една страна пренасочват дебата за възобновимата сила от световното стопляне и опазването на околната среда към икономическото развиване, само че от друга подхранват партийно разделяне, защото доста републикански законодатели не престават да настояват, че националната сигурност зависи от изкопаемите горива и осъждат огромните държавни разноски за зелена сила, показва още WSJ.

Промяна на курса

За да проправи пътя за плана на Berkshire, воденият от републиканците щатски законодателен орган на Западна Вирджиния одобри закон предходната година, който заобиколи про-въглищния регулатор на щата.

Комисията за публични услуги, регулаторът на комуналните услуги, от дълго време поддържа въгледобивната индустрия посредством политики, ориентирани към поддържането на въглищни електроцентрали, а губернаторът Джим Джъстис, чието благосъстояние е построено върху въглищата, неотдавна назначи някогашния президент на Асоциацията за въглища на Западна Вирджиния в тричленната комисия, показва WSJ.

Изтъквайки смяната на курса, щатските законодатели одобриха законодателство през 2020 година, позволяващо огромни слънчеви планове. На идната година те одобриха закон, допускащ на компании и физически лица да подписват контракти с бизнесмени, които могат да конфигурират евтина слънчева сила на покривите им за да понижат сметките си за електричество. Такива контракти за закупуване на електрическа енергия от трети страни до тогава са противозаконни.

Федералният закон за понижаване на инфлацията (Inflation Reduction Act – IRA), обвързван с чистата сила и признат през август 2022 година, ще понижи разноските за слънчеви и батерийни съоръжения на плана на Berkshire с до 50%, споделят от компанията за възобновима сила на Бъфет BHE Renewables.

Наваксване на изоставането

Електричеството, създадено с възобновима сила, в този момент е по-евтино от въглищата, само че Западна Вирджиния е на 48-мо място в Съединени американски щати по конфигуриран слънчев потенциал. Всички типове възобновима сила съставляват единствено 5% от производството на електрическа енергия в щата. В народен мащаб възобновимите енергийни източници създават 21% от електрическата енергия, въглищата създават 20%, а природният газ създава 39%, съгласно Администрацията за енергийна информация (EIA).

Силният акцент на щата върху въглищата е спънка за вложенията на фирмите, загрижени за своите разноски и въглероден отпечатък.

Новото про-соларно законодателство на Западна Вирджиния и тласъците на IRA въпреки всичко отприщват редица планове за чиста сила.

Евън Хансен, пратеник от Демократическата партия в Камарата на делегатите на Западна Вирджиния и ръководител на малцинството в комисията по енергетика и произвеждане, споделя, че множеството огромни планове, оповестени в щата през последните няколко години, са свързани със зелена сила. „ Там са работните места “, прибавя той.

През 2020 година щатът разполага с към 10 мегавата слънчеви мощности спрямо над 6000 мегавата, които биха могли да дойдат по линия на плануваните планове. Очаква се слънчевата плантация на Berkshire да създава към 100 мегавата.

„ Всички желаят договорка с Berkshire “, споделя Мич Кармайкъл, републикански началник на отдела за икономическо развиване на щата, който работи в тясно съдействие с фирмите на Бъфет по плана.

Кармайкъл, който е някогашен водач на болшинството в Сената на Западна Вирджиния, дава решаваща поддръжка за утвърждението на договорката.

През декември щатът също по този начин утвърди фабрика за водород, която ще бъде издигната от хюстънската компания за възобновими енергийни източници Fidelis New Energy. Миналия месец бе утвърдено отпущането на до 62,5 милиона $ заем за плана, който се чака да сътвори 800 работни места, съгласно кабинета на губернатора.

Западна Вирджиния утвърди и тласъци на стойност 290 милиона $ за фабрика на Form Energy - започваща компания за акумулатори, която е подкрепена от Бил Гейтс, Джеф Безос и други. Тя ще влага до 760 милиона $ за оборудването, намиращо се на към 250 км от Рейвънсууд, където друга BHE Renewables възнамерява да зарежда титановия план на Berkshire.

Проектът Ravenswood

През 2020 година, републиканският щатски сенатор Глен Джефрис написа писмо до Бъфет с молба да влага в Западна Вирджиния.

В идващите месеци Алиша Нап, основен изпълнителен шеф на BHE Renewables стартира да пътува по криволичещите планински пътища на Западна Вирджиния, с цел да изследва евентуални места за създаване на оборудване за чиста сила.

Тя се стопира на Рейвънсууд, град в долината на река Охайо, в миналото дом на великански цех за алуминий, който е бил главният стопански мотор на града. Има достъп до автомагистрали, железопътни мрежи и опция за пътешестване по река, както и обширна земя. Близостта му до Чарлстън, столицата на щата, е друго преимущество.

Преди десетилетия държавният парцел е бил благосъстоятелност на металургичния колос Kaiser Aluminium. Заводът е спрян през 2009 година, тъй като евтиният китайски алуминий наводнява международните пазари.

Другата компания на Berkshire - Precision Castparts (PCC) – стои зад плана за фабрика за произвеждане на исполин за потреблението му за елементи на самолети. Производството на исполин изисква доста сила и PCC се интересува от намирането на източник на чиста сила. От компанията също по този начин си дават сметка, че купувачите, които желаят да понижат личните си въглеродни отпечатъци, търсят артикули, създадени с ВЕИ.

През септември 2022 година органът за икономическо развиване на Западна Вирджиния утвърди конвенционален заем от 50 милиона $ за завода за исполин на Berkshire Hathaway.

BHE Renewables избира стартъпа от Мичиган Our Next Energy (ONE) за производител на акумулаторни акумулатори на мястото на остарелия цех за алуминий в Рейвънсууд. Фермата на BHE ще обезпечава чиста сила за новото оборудване за исполин на Precision Castparts, което се се чака да отвори порти при започване на 2025 година

„ Радвам се, че се получи “, споделя Бъфет пред The Wall Street Journal, добавяйки: „ Нямам претенцията, че имам персонална заслуга. “

Федерални пари в брой

Потокът от средства по IRA е подтикнал повече от 270 плана за чиста сила на стойност 130 милиарда $ в Съединени американски щати, съгласно отчет от юли на Bank of America. Работните места в региона на чистата сила са нарастнали с 4% от 2021 година до 2022 година, по данни на EIA.

Има спомагателни тласъци за планове в по този начин наречените енергийни общности, исторически подвластни от промишленостите, работещи с изкопаеми горива, а щатите, в които плановете за чиста сила основават най-вече работни места, са републикански – като Джорджия, Южна Каролина, Тенеси и Кентъки, написа WSJ.

В Кентъки се строи слънчева плантация върху остаряла въглищна мина. Ultium Cells, взаимно дружество сред General Motors и LG Energy Solution, ръководи фабрика за батерийни кафези в Охайо и построява други две в Тенеси и Мичиган, като общата инвестиция е над 6,5 милиарда $.

До 2030 година IRA може да обезпечи в Западна Вирджиния вложения на стойност 9100 $ на жител, съгласно Rocky Mountain Institute, организация с нестопанска цел, фокусирана върху чистата сила. Около 11 500 души работят във въгледобивната индустрия в щата, което съставлява към 30% от 39 500 служащи във въглищната промишленост на Съединени американски щати.

Кой се опасява от измененията

Промените нервират законодателите в някои щати с огромни промишлености за изкопаеми горива. В Тексас тази година бяха препоръчани законопроекти за ограничение на новите планове за възобновима сила, като да вземем за пример спомагателни екологични условия и ограничение на данъчните облекчения.

През април основният прокурор на Западна Вирджиния, Патрик Мориси, нападна опитите на администрацията на Байдън да притисне производителите на коли да създават повече електрически транспортни средства посредством по-строги стандарти за излъчвания. Главният прокурор на Кентъки Даниел Камерън сподели, че стандартите за излъчвания на администрацията на Байдън са ориентирани към „ реализиране на невъзможните леви мечти за зелена сила “.

Голямо тестване за зелената сила в Западна Вирджиния ще пристигна идната година, когато губернаторът Джим Джъстис провокира сенатор Джо Манчин, демократ, който имаше решаваща роля за закона за климата на Байдън, за мястото му в Сената, показва WSJ.

И двамата маневрират, с цел да балансират другите електорати, работейки както за отбрана на въглищата, само че и заявявайки, че утвърждават планове за възобновима сила, които основават бизнес и работни места.

В същото време други републикански законодатели в Западна Вирджиния не се отхвърлят от твърдата си поддръжка за изкопаемите горива, настоявайки, че Съединени американски щати би трябвало да поддържат доставките, с цел да избегнат ценови разтърсвания от чужбина и други уязвимости.

Те също по този начин се опълчват на държавните разноски и споделят, че това е огромно разширение на присъединяване на държавното управление в частния бранш.

През 2022 година производството на електрическа енергия от възобновими източници в Съединени американски щати за първи път надмина производството на въглища, съгласно EIA.

Западна Вирджиния се опълчи на наклонността с поддръжката си за въглищата, като републиканският щатски законодател Тод Кърби разяснява, че планът Form Energy „ има за цел да унищожи въглищата и природния газ “.

Комисията за комунални услуги, която дефинира цените на електрическата енергия, притиска производителите да употребяват повече своите електроцентрали, работещи с въглища, макар високата цена.

През 2019 година законодателният орган на щата одобри законопроект, който дава на въглищната електроцентрала Pleasants, в която работят към 150 служащи, годишно данъчно облекчение от 12,5 милиона $. Фокусът върху въглищата спомогна за повишение на цените на електрическата енергия в Западна Вирджиния по-бързо, в сравнение с в множеството други щати.

Преминаването към възобновими източници и реализацията на новите планове може да обърне това.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР