Ниският рейтинг на управляващите в Мадрид, скандал с плагиатство и

...
Ниският рейтинг на управляващите в Мадрид, скандал с плагиатство и
Коментари Харесай

Вот на недоверие днес и утре може да свали Рахой от власт

Ниският рейтинг на ръководещите в Мадрид, скандал с плагиатство и най-много присъдата по най-мащабната корупционна спекулация от десетилетия може да сложат завършек на държавното управление на Мариано Рахой с вота на съмнение, дебатите за който стартират през днешния ден в 10 ч. българско време.

Процедурата бе задействана от Педро Санчес, водача на най-голямата опозиционна мощ, социалистическата партия PSOE, след първите присъди по случая " Гюртел ", обвързван с " черни каси ", употребени от Народната партия за финансиране на предизборни акции.

Източник на в. " Ел паис " в редиците на социалистите прецизира, че триумфът на вота надалеч не е сигурен за самата партия. На доктрина четвъртата най-голяма партия " Граждани ", която нови избори биха трансформирали във втора политическа мощ в страната (първа съгласно други проучвания), би подкрепила вота. " Граждани " сложи ултиматум на Рахой предходната седмица, като изиска от него да свика нови избори и заплаши, че в противоположен случай ще гласоподава " срещу " него. Премиерът обаче отхвърли да се съобрази с изискването.

Сега испанските депутати ще би трябвало да решат дали " Мариано Рахой може да остане глава на държавното управление ". Решаващи ще бъдат 176 гласа, само че със своите 84 места в Народното събрание PSOE ще има потребност от поддръжката и на " Граждани ", и на лявата " Подемос " и дребни националистически партии.

Това важи и за Рахой, чието парламентарно болшинство се крепи на " Граждани " и на голям брой районни организации - да вземем за пример на баските, каталунските и канарските националисти. Някои от тях към този момент дадоха сигнал, че са подготвени да застанат зад Санчес.

Рахой счита, че в миг, когато икономическата непоклатимост е възобновена, от вота няма смисъл, нито пък той би трябвало да привиква избори. Заради метода на социалистите към властта той даже ги назова " Торкемадовци ", по името на известния Велик инквизитор от 15 в. Томас де Торквемада.

За свалянето на Рахой обаче дадоха обещание да работят и " Граждани ", и други партии, които работят по различен избор на съмнение, в случай че този се провали.

Междувременно испанският в. " Ел конфиденсиал " написа, че Рахой преглежда и крайния вид, при който подава оставка, в случай че баските националисти PNV (сложили завършек на рецесията с бюджета на Испания по-рано тази пролет) и " Граждани " решат да не го поддържат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР