Никоя държава толкова дръзко не е предизвиквала Брюксел. Когато на

...
Никоя държава толкова дръзко не е предизвиквала Брюксел. Когато на
Коментари Харесай

Място в историята: Как България се записа в европейското върховенство на правото

Никоя страна толкоз смело не е предизвиквала Брюксел. Когато на 7 октомври полският парламентарен съд реши, че националното право има по-голяма тежест от европейското в наякои сфери, макар че тъкмо противоположното е записано в контракта за участие, това се усети като трус в Брюксел и сбръчи чела в множеството европейски страни.

Причината не беше, тъй като полските ръководещи първи са се сетили по какъв начин да заобикалят европейските правила и стандарти, а че слагането под въпрос на върховенството на европейското право над националното, е предизвикателство от друг порядък, което може да отприщи неуправляеми трендове в Европейски Съюз. Основният проблем, който произтича от оповестяването на два члена от Лисабонския контракт за неприемливи съгласно полската конституция е, че с него се подлага под подозрение идентичното съблюдаване на правата на европейските жители (независимо дали те имат и полски паспорт) и покачва неимоверно риска пред непознатите вложители, които евентуално ще бъдат изложени на друго отнасяне в Полша, работейки в изискванията на общ пазар.

След като шокът от считаното до момента за незъзможно решение отмина, се заприказва за неизбежно излизане на Полша от Европейски Съюз, макар че управляващите във Варшава побързаха да разгласят, че нямат такива планове. Фактът, че едни закони ще ръководят в Полша, а други, които се ползват в останала Европа, няма да се употребяват, в действителност ще направи от най-голямата източна страна в Европейски Съюз остров на неустановеност и непредвидимост. Върховенството на правото, колкото и да наподобява нереално като разбиране, е звеното, което държи съюза цялостен, повече от еврофондовете, свободното пътешестване и прословутите стандарти за вършиме краставици.

Какво е господство на правото?

На български термините господство на правото и господство на закона се употребяват като синоними, въпреки че лингвистично първото разбиране има по-широк обсег от следването на писаното право, заложено във второто. Такова раздвоение в британския, френския и немския - работните езици на Европейски Съюз, няма.

Върховенството на правото е една от главните полезности на Европейския съюз, наред с човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството и зачитането на правата на индивида и на малцинствата. Те са вписани в член 2 от Лисабонския контракт от 2007 година, определящ главните функционалности, пълномощия и цели на Европейски Съюз.

Под господство на правото се схваща спазването на правилото, че всички членове на обществото - в това число овластените държавни управления и членовете на парламентите, са еднообразно подчинени на закона, под контрола на самостоятелни и безпристрастни съдилища.

Законността е " полезност на полезностите ", защото се възприема като причина за отбраната на всички останали съществени полезности, в това число главните права и демокрацията. Зачитането на върховенството на закона е от значително значение за самото действие на Европейски Съюз - за ефикасното използване на правото на Европейски Съюз, за вярното действие на вътрешния пазар, за поддържането на удобна за вложенията среда и за съществуването на взаимно доверие, споделя Европейската комисия.

Каква е ролята на Брюксел?

Съблюдаването на законността е работа на националните органи във всяка страна, само че с изключение на тях и Европейската комисия има пълномощия върху гарантирането ѝ, с цел да бъде тя реализирана по подобен метод на всички места в Европа.

Съдът на Европейски Съюз, висшата правосъдна инстанция в общността, е вменил на Европейската комисия, отговорността за гарантирането на зачитането на върховенството на закона като съществена полезност, заложена в договорите на Европейски Съюз, и за спазването на правото, полезностите и правилата на Европейски Съюз.

" Българският " принос

България (и Румъния) вечно са вписани в историята на европейското отстояване на върховенството на закона със особено основания за тях механизъм за наблюдаване, именуван Механизъм за съдействие и инспекция. Той беше реализиран като компромис сред желанието двете страни, изпаднали от разширението през 2004 година, да бъдат признати в Европейски Съюз и предизвестията, че те не са реформирани задоволително, с цел да подсигуряват законността, в това число във връзка с битката с корупцията и проведената престъпност (за България), както и като промяна на правосъдната власт.

Механизмът за съдействие и инспекция, въведен на 1 януари 2007 година, продължава да е в действие и през днешния ден, без която и да е от страните да може да се похвали с краен период за прекратяването му. В резултат на политически сделки, Еврокомисията прекъсна през 2018 година публикуването на отчети за България по механизма, само че продължи да дава незадоволителни оценки за положението на законността в други свои документи. Оценките за Румъния не престават да се разгласяват от време на време.

В първичния си вид механизмът, категорично избран като временен, планува наказания като прекъсване на фондове и изключване от политики. Те обаче в никакъв случай не са задействани от Еврокомисията, макар неналичието на безапелационни резултати. След първите години, в които наказванията можеха да се приложат, механизмът продължи единствено с публикуването на отчети, които политическите партии и институциите в България поредно омаловажаваха, до момента в който в последните години започнаха да ги подценяват.

 Място в историята: Как България се записа в европейското господство на правото
© Associated Press

Въпреки неуспеха с наваксването в двете страни, опитът с тях промени преговорния развой и в този момент, върховенството на правото е изтеглено при започване на договарянията за участие със страните претенденти, с цел да има време да се създадат промени пред приемането им, вместо да се претупват те най-после. Франция даже упорства да има " задна скорост " в процеса, т.е. и при затворена глава от договарянията тя да може да се отваря още веднъж, в случай че страната претендент стартира да прави отстъпления от постигнатото и не извършва поетите задължения.

Рицарските доспехи на Брюксел

От дните, в които Еврокомисията се надяваше мониторингът над България и Румъния да има единствено краткотраен темперамент, институцията се снабди с цялостен боеприпас принадлежности за наблюдаване и увещание на страните да се придържат към правилата на правда, независимост на словото и разделянето на управляващите. Еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндерс счита, че Европейската комисия в този момент е добре въоръжена да извършва своята роля, макар подозренията на Европейския парламент, че тя е задоволително смела да ги употребява.

Най-широко употребяваният способ за съблюдаване на европейските правни стандарти са така наречен производства по несъблюдение на отговорностите или наказателни процедури . Те се стартират при неприлагане, отчасти или погрешно използване на европейските наставления във всичи области от европейска подготвеност. Процедурата планува замяна на информация сред Брюксел и съответната столица, която за период сред два и шест месеца би трябвало да завърши със закриването ѝ при премахване на пропуските или с отправяне на иск към Съда на Европейски Съюз. След произнасянето на вишата правосъдна инстанция в Съюза управляващите в страната са задължени да изпълнят решението, а в случай че въпреки всичко не го сторят, Европейската комисия може да изиска от магистратите да дефинират санкция, която се дължи до премахване на пропуща.

По последни данни България е измежду страните с най-вече отворени наказателни процедури. През 2020 година те са 140, като 41 са нови - връх за последните пет години., установи Европейската комисия.

От две години Европейската комисия изготвя и годишни отчети за върховенството на правото за всички 27 европейски страни. Анализът има главно политическа стойност, защото от него не следват директни наказания за страните, в които положението на правораздаването, медиите и законността основават проблеми. В този текст няма даже рекомендации, както е с Механизма за съдействие и инспекция, само че желанията са това да се промени в отчета през 2022 година

Във второто издание на отчета Брюксел изрази в множеството страни от Европейски Съюз. За да им придаде по-голяма видимост Европейската комисия счита да провежда диспути за всяка държва в Европейския парламент. Календарът на слушанията още не е разгласен.

 Премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки считат, че Брюксел незаслужено ги е взел на мушката и с всички сили се пробват да се опълчват на решенията на евроинституциите, в това число на правосъдните
© Associated Press

Премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки считат, че Брюксел незаслужено ги е взел на мушката и с всички сили се пробват да се опълчват на решенията на евроинституциите, в това число на правосъдните

Рамката за върховенството на закона е по-нов инструмент, който се ползва от 2014 година за отбягване на рецесии, провокирани от систематични закани за върховенството на закона. Известна още като предпазен механизъм по член 7, тя планува Европейската комисия да стартира разговор с " проблематичната " страна, с цел да се опита да избегне ескалация на разногласието и натискане на така наречен " нуклеарно копче " - процедурата по член 7 от Лисабонския контракт. Помирителният механизъм е тристепенен и планува Европейската комисия да оцени обстановката, да предложи по какъв начин да се излезе от нея и да стартира мониторинг на последващите дейности на страната в осъществяване на рекомендацията.

Седем за член 7

Ако не бъде открито решение посредством помиряване, Комисията или Европейският парламент, могат да пристъпят последната опция за разрешаване на рецесии, като задейства член 7 от Договора за действие на Европейски Съюз . Член 7 планува специфични механизми с огромни наказания при положение, че страна от Европейски Съюз не зачита главните полезности, посочени в член 2 от Договора, в това число върховенството на закона. Той обаче е толкоз комплициран и внимателен, че въпреки да е задействан два пъти - против Полша (от 2017 г.) и против Унгария (от 2018 г.), процедурата е още в начален стадий и никой не може да каже дали в миналото процедурата ще може да завърши.

За разлика от наказателните процедури, които целят премахване на съответни пропуски, той се ползва при " съществуването на тежко и продължаващо нарушаване " на полезностите на Европейски Съюз.

С член 7 от Договора за Европейски Съюз се цели да се подсигурява, че всички страни от Европейски Съюз зачитат общите полезности, в това число правилата на правовата страна. Механизмът за предварителна защита може да се ползва единствено при положение на " очевиден риск за съществено нарушаване ", а механизмът за санкциониране - само при " съществено и редовно неуважение от страна от Европейски Съюз " на полезностите.

Механизмът за налагане на наказания може да бъде задействан от Комисията или от една трета от страните членки, откакто въпросната страна членка бъде приканена да показа своите възражения. Европейският съвет установи с единогласие съществуването на нарушаване след приемане на утвърждението на Европарламента.

Съветът или страните членки е органът, който постанова глобите по член 7. Той може да реши да приключи някои права, свързани с участието на въпросната страна членка, в това число правото ѝ на глас в Съвета. Това става с квалифицирано болшинство, след чуване на страните и преценка на обстоятелствата.

Отклонилата се страна не взе участие в гласуванията, само че практиката сподели, че процедурата може да бъде блокирана, в случай че тя си откри " другар ". Така Полша и Унгария взаимно се врекоха да си пазят гърбовете, обричайки на крах опитите за напредване на процедурата на по-ранните стадии, които изискват единогласие.

Европейската комисия задейства член 7 против Полша на 20 декември 2017 година поради проведжаните от ръководещата партия правосъдни промени, които съгласно нея размиват границата сред правосъдната и изпълнителната власт, допускайки накърняване на независимостта на магистратите. По искане на Европейския парламент през 6 септември 2018 година процедура по член 7 беше открита и против Унгария . Кръгът нарушавания против държавното управление на Виктор Орбан е по-широк и включва с изключение на независимостта на правосъдната власт и свободата на изложение, корупцията, правата на малцинствата и ситуацията на мигрантите и бежанците.

Най-новата пушка е още на стената

На 1 януари 2021 година влезе в действие най-новото оръжие против нарушителите на върховенството на правото на Европейски Съюз - регулацията за обвързване на европейското финансиране със съблюдаването на законността . Досега тя не е употребена, като Еврокомисията неколкократно твърди, че ще предприеме дейности през есента и че събира и проучва сигнали за вероятни нарушавания.

Регулацията планува заледяване и лишаване на европейско финансиране при неуважение на правилата на правовата страна и при сериозен риск за накърняване на финансовите ползи на Европейски Съюз или положителното ръководство на бюджета на Съюза. Европейската комисия би трябвало да реши дали отклоненията от законността ощетяват европейските финанси и да предложи на страните членки да глобяват проблематичния си член като го лишат от европейско финансиране.

Продължаващото 10 месеца отсрочване на използването на механизма, поради което Европейският парламент се заканва да съди Еврокомисията, се дължи на политически компромис, реализиран предишния декември. Тогава европейските водачи взеха решение да дадат опция на Полша и Унгария, които считат новия механизъм за дискриминационен и неприемлив по Лисабонския контракт, да го апелират в Съда на Европейски Съюз. Това беше изискването на Варшава и на Будапеща да смъкват ветото си върху проекта за възобновяване на Европейски Съюз от коронакризата. Двете страни подадоха обособени претенции за пояснение напролет. Съдебните слушания на страните в европейския съд по исковете започнаха на 11 октомври в Люксембург пред цялостен състав на Съда на Европейски Съюз, който идва да потвърди особената значимост на делото.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР