Никой не знае какво ни чака и това основното притеснение

...
Никой не знае какво ни чака и това основното притеснение
Коментари Харесай

Икономист за либерализацията на пазара за електроенергия: Никой не знае какво ни чака

„ Никой не знае какво ни чака и това главното терзание на регулатора. За потребителите най-лесно обяснимият риск е нарастване на разноските за електрическа енергия. Представените текстове единствено част от предвижданата промяна и периодите са прекомерно амбициозни “. Това сподели основният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в студиото на bTV във връзка промяната за либерализация на пазара за електрическа енергия.  

От енергийното министерство дават обещание енергийно бедните да бъдат предпазени

„ С препоръчаните текстове се вменяват нови отговорности както на регулатора, по този начин и на борсовия оператор и на комерсиалните участници “, добави той. 

По думите на икономиста причините на премиера Николай Денков, че няма да има нарастване в цените на тока не личат в показаните текстове и оттова идва терзанието на КЕВР.

Той посочи, че е очакван модел, с който тя ще се резервира за битовите консуматори

„ Ако бяха ясни спомагателни механизми, които може би държавното управление има поради, само че не е показало обществено, мнението на регулатора щеше да е друго. Очевидно министерството и регулатора не мислят в една посока, измененията очевидно не са съгласувани, което е неприятен сигнал. На този стадий няма задоволително бистрота и когато се съкратяват периодите нереалистично, доста от тях не могат да бъдат изпълнени “, допълни икономистът Калоян Стайков.

А какво значи либерализация на пазара за електрическа енергия?

„ Идеята на либерализацията е страната да спре да управлява цената на тока и тя да бъде пазарна и да се дефинира на конкурентен симптом. Вие избирате този пакет и контракт, който дава отговор на вашите условия. Регулаторът продължава да има роля, защото общите условия на компанията би трябвало да дават отговор на избрани условия. Големият въпрос остава по какъв начин ще се извърши това нещо, дали консуматори, които имат потребност от подкрепяне действително ще бъдат подкрепени “, изясни Стайков. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР