Николай ЦонковУправлението на София претърпява пълен провал. Всеки ден ставаме

...
Николай ЦонковУправлението на София претърпява пълен провал. Всеки ден ставаме
Коментари Харесай

Управата на София не се грижи за града

Николай Цонков

Управлението на София претърпява цялостен неуспех. Всеки ден ставаме очевидци на зараждащи проблеми, свързани с поправки на уличната мрежа, инфраструктурата, парковете и градинките, утежняване на транспортната организация в столицата. Всички тези проблеми се дължат на цялостното ръководство на София и на неналичието на обмисляне. Кметът госпожа Фандъкова дава отговор за цялостната активност, обвързвана с територията, благоустрояването и даването на качествени услуги и основаване на удобни условия за живот на столичани. Дълбоко погрешно е да се приказва за некачествено осъществяване на инфраструктурните планове и ремонтите в града, тъй като кметът дава отговор за проектирането на тези инфраструктурни планове, за избора на реализатор, за надзора както от страна на компанията, по този начин и от страна на общината. Същевременно видяхме по какъв начин беше изпълнен планът сред СУ и Народното събрание - неравни фуги, неспазване на периода за осъществяване и така нататък Тук бих показал ремонтите и на детските градини, и учебните заведения, които също се правят некачествено - единствено един образец е 70-о ОУ в регион Връбница в столицата.

От една страна, се усвояват неефективно европейските средства, тъй като не е ясно дали се избират най-важните места в столицата, които би трябвало да бъдат благоустроени, а от друга, осъществяването е некачествено. С две думи - усвояват се европейски средства поради самото асимилиране.

Основната задача на кмета на София е да обезпечи положителни условия за живот, работа и възобновяване на жителите. Това би трябвало да става посредством благоустрояване, възстановяване на инфраструктурата, а оттова - и на транспортните връзки на регионите и кварталите с централната част на града. А добре виждаме, че е сбъркана и организацията на превоза. Нещо повече, госпожа Фъндъкова не може да обезпечи естествени условия на труд за водачите от градския превоз, а какво чакаме за естествените условия на живот на всички софиянци.

Бих дал два образеца, емблематични за столичното ръководство. Избран съм от 25-ти МИР-София, където са ситуирани огромни жилищни региони - Овча купел, Люлин, Надежда. В последно време се вихри стихийно застрояване, " уплътняване " на междублоковите пространства, заличаване на тревните площи. В Овча купел поради построяването на метростанция от 2017 година е спряно придвижването по съществена пътна артерия за квартала бул. " Президент Линкълн ". Поради това е изменена транспортната скица в региона, непрестанно има транспортни тапи и се натоварват дребните улички. Не бих желал да разтварям тематиката за чистотата на Овча купел и на улиците.

Неотдавна присъствах на публично разискване на задание за Общ организационен проект на региона и ми направи усещане неналичието на задоволително паркоместа за живеещите в него. Спомнете си градежа на жилищна постройка до бл. 413, който заплаши близките блокове и живеещите в тях. По същия метод в Люлин и Надежда изчезват междублоковите пространства. Ще посоча и образеца с регион Нови Искър, който е един от най-големите по територия, в него се намират гр. Нови Искър и 12 села. Инвестициите там се свеждат до няколко футболни стадиони - Войнеговци и Балша, и детските площадки. Същевременно тревните площи, уличната мрежа, тротоарите са в неприятно положение.

За страдание моят изборен регион е пропуснат от ръководещите на София, просто огромната част от капиталовата стратегия, както и европейското финансиране се концентрират в централната част на столицата. Българска социалистическа партия в София постоянно е упорствала да се обърне внимание и да се благоустрояват периферията и крайните квартали на София. Бих желал да поканя госпожа Фандъкова в моя изборен регион, с цел да ми покаже какво е направила общината за хората там. Общината се ръководи мудно, постепенно и доказателство за това е и построяването на Северната дъга. Тя е значима транспортна артерия, която обслужва както Нови Искър, по този начин и цяла София. Северната дъга е от 2015 година, само че до ден сегашен към момента не са пуснати всички проектирани отбивки. За късия период, в който е в употреба тангентата, се наложи тя да бъде ремонтирана поради проваляне на някои сектори покрай с. Требич. От друга страна, неналичието на връзки основава стеснение на живеещите там, натоварва придвижването единствено в една част на тангентата. От шест отбивки са приключени единствено две - при с. Требич и при с. Чепинци. Тепърва би трябвало да бъдат приключени отбивките към бул. " Вл. Вазов ", с. Кубратово, бул. " Ботевградско шосе " и бул. " Илиянци ". На мой въпрос отговорът на Столичната община беше, че са доста тежки отчуждителните процедури. Измина повече от година - и нищо. На приемна на 26.03.2019 година жителите на Нови Искър още веднъж ми сложиха този въпрос. Ето за какво ще вземам участие в основаването на Инициативен комитет и гражданска подписка за бързо довеждане докрай на методите към Северната дъга на София.

И най-после бих желал да засегна въпроса за комуналните услуги от страна на общината. На процедура и тук виждаме неуспех - не се поддържа чистотата на парковете, градинките и улиците. Не се обезпечават задоволително паркоместа на софиянци в централната част на града и по този начин се подтикват... частните паркинги. Защо не се направи да вземем за пример под земята паркинг под парка " Заимов ". Възрастни хора са ми разказвали по какъв начин преди години улиците в София са се миели всяка заран. Сами знаете какво е положението на Борисова градина, на Южния и Западния парк и по какъв начин не се поддържат тревните площи там. Впрочем в в миналото зелена София през днешния ден се вижда огромен недостиг на паркове и градинки. В централната част на Нови Искър няма нито един парк, където младите фамилии, майките с деца да се разхождат, да карат колела и ролери. Знам, че ще се разисква построяването на черква в кв. Курило на Нови Искър - на място, което е било отредено за парк. Хубаво е да се направи черква, само че също по този начин хубаво е да се направи и парк за жителите на региона.

1701

Снимка: Facebook
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР