Никола Минчев от Продължаваме промяната - Демократична Бълария трябва да

...
Никола Минчев от Продължаваме промяната - Демократична Бълария трябва да
Коментари Харесай

Управляващите ще ротират едновременно премиер и председател на парламента

Никола Минчев от " Продължаваме промяната - Демократична Бълария " би трябвало да смени Росен Желязков от ГЕРБ на поста ръководител на Народното събрание, когато на премиерския пост се сменят Николай Денков и Мария Габриел.

Кабинетът " Денков " беше определен на 6 юни и сделката е той да ръководи за девет месеца, т.е. до март 2024 г.

Според първичната сделка сред първите две политически сили ръководителят на Народното събрание трябваше да се сменя на три месеца. Тогава обаче ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " още твърдяха, че не договарят за кабинет и не беше известно какъв брой време ще работи Народното събрание.

Ако беше останала в действие първичната сделка за ротация на ръководител на Народното събрание, Минчев трябваше да смени Желязков през днешния ден (19 юли). По този мотив Филип Станев от " ИТН " сподели от трибуната на Народното събрание: " Това политическо връткане няма да се случи, само че имаме опасения, че това ръководство ще врътне българските жители. "

Още през април в сметките с ротацията беше включено управителното място и на правната комисия, като ръководителят ѝ се сменя дружно с ръководителя на Народното събрание. Според информация на " Дневник " тази договрка също е изменена и ръководителят на Народното събрание (сега Стою Стоев от " Продължаваме промяната - Демократична България " ) ще бъде заменен с представител на ГЕРБ при започване на идната парламентарна сесия. Тоест след вакацията на депутатите през август.

Ротацията на премиера и ръководителя на Народното събрание не са процедури в конституцията. За да нагодят ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " разпоредбите към сделката си, ще би трябвало през март Николай Денков да подаде оставка, болшинството да я одобри, президентът да връчи мандат на ГЕРБ, с който да бъде определено (от)ново държавно управление. Председателят на Народното събрание също би трябвало да подаде оставка, която болшинството да утвърди и да избере Никола Минчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР