Никола Минчев от Продължаваме промяната - Демократична Бълария трябва да

...
Никола Минчев от Продължаваме промяната - Демократична Бълария трябва да
Коментари Харесай

Управляващите ще ротират едновременно премиер и председател на парламента

Никола Минчев от " Продължаваме промяната - Демократична Бълария " би трябвало да смени Росен Желязков от ГЕРБ на поста ръководител на Народното събрание, когато на премиерския пост се сменят Николай Денков и Мария Габриел.

Това удостовери " Дневник " от източници в двете партии. Кабинетът " Денков " и сделката е той да ръководи за девет месеца, т.е. до март 2024 година

Според първичната сделка сред първите две политически сили ръководителят на Народното събрание. Тогава обаче ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " още твърдяха, че не договарят за кабинет и не беше известно какъв брой време ще работи Народното събрание.

Ако беше останала в действие първичната сделка за ротация на ръководител на Народното събрание, Минчев трябваше да смени Желязков през днешния ден (19 април). По този мотив Филип Станев от " ИТН " сподели от трибуната на Народното събрание: " Това политическо връткане няма да се случи, само че имаме опасения, че това ръководство ще врътне българските жители ".

Още през април в сметките с ротацията беше включено управителното място и на правната комисия, като ръководителят ѝ се сменя дружно с ръководителя на Народното събрание. Според информация на " Дневник " тази договрка също е изменена и ръководителят на Народното събрание (сега Стою Стоев от " Продължаваме промяната - Демократична България " ) ще бъде заменен с представител на ГЕРБ при започване на идната парламентарна сесия. Тоест, след вакацията на депутатите през август.

Ротацията на премиера и ръководителя на Народното събрание не са процедури в конституцията. За да нагодят ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " разпоредбите към сделката си, ще би трябвало през март Николай Денков да подаде оставка, болшинството да я одобри, президентът да връчи мандат на ГЕРБ, с който да бъде определено (от)ново държавно управление. Председателят на Народното събрание също би трябвало да подаде оставка, която болшинството да утвърди и да избере Никола Минчев.

 Борисов: Следващата седмица с сътрудниците подписваме съглашение за ръководството (допълнена) Борисов: Следващата седмица с сътрудниците подписваме съглашение за ръководството (допълнена)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР