Ник Щайн, скандалният телевизионен водещ от близкото минало, отново застава

...
Ник Щайн, скандалният телевизионен водещ от близкото минало, отново застава
Коментари Харесай

Ник Щайн се завърна заради жена си българка

Ник Щайн, скандалният ефирен водещ от близкото минало, още веднъж застава зад микрофона и под светлините на прожекторите в ефира на телевизия „ България 24 ”, където се е нагърбил с тежката задача да прави проверяваща публицистика в икономическата сфера. Предаването се споделя „ Четвъртата власт ” и ще се излъчва един път седмично. Пилотното „ парче ” е в края на ноември.

 

Ник Щайн е планувал да кани доста посетители, като диалозите ще бъдат преведени със надписи на немски език; да прави параленост на цените на стоките от първа нужда в Германия и у нас, както и да разяснява качеството на продуктите в двете страни.

Под сериозния му светоглед щяло да попада и поведението  на политиците у нас и по света.

 

В първото предаване под прицел попада министър председателят Николай Денков, който съгласно германеца имал двоен критерий към хората. Когато изнасял тирада в Европейския парламент, спазвал прецизно протокола, не изпускал неволни реплики. Когато трябвало да се изрича пред българските парламентаристи и българския народ, минавал на „ бе “.

 

Ник Щайн подлага на критика и Ангела Меркел, която тичала да се целува и прегръща с нарушител като Владимир Путин. Искал обществено да я попита по какъв начин се усеща след тази целувка!

 

Ник признава, че с изключение на поради любовта си към публицистиката, се е върнал в България и поради брачната половинка си, която е българка. Той има вяра в максимата, че откъдето е дамата, от там е и родата.

 

Двамата се срещнали посредством другар. Симона била почитателка на Ник Щайн. Гледала го на дребния екран и се влюбила в него. После почнала да търси контакт и намерила медиатор, който ги свързал. Излезли на кафе, разприказвали се и не след дълго се влюбили.

 

Ник Щайн харесал в нея най-много това, че Симона е жена, която  се грижи за него и за бъдещето им. Тя била твърдо против  журналистическите му следствия, само че той решил, че това е единственото нещо, за което няма да отстъпи най-малко не на този стадий от живота си.

Женени са два пъти – един в България и втори в Германия.

 

„ Симона Щайн е на 37 години. Родена е на 24 октомври под знака на Скорпион, занимава се с фешън дизайн, стои надалеч от политиката. Любимият й артист е Сто кила. От съвсем 11 години живеем на остров Крит, имам личен бизнес и радиостанция „ Никита ”, която е извънредно известна в Гърция. Пускаме главно музика. В 12 на обяд има новинарска емисия на британски и немски. Избрахме да живеем на острова, тъй като и двамата не харесваме Германия. Българите споделят, че германците са студени хора и са безусловно прави. Потвърждавам го, имайки поради моите наблюдения и в Гърция.

 

Да, българите живеят с доста по-малко пари от немците, само че вечер си сядат със съседите под асмата, пият си ракията, хапват си салатата и си приказват. В Германия няма такова нещо. Работи се цяла седмица, от време на време на 10-часов работен ден. Прибират се след това по домовете си, спят и на идващия ден отново на работа. Ужасна еднообразност и дребнавост.

 

И още един образец, отново във ваша изгода. В България може да направиш нарушаване, да те спре полицията, да обясниш, че си сбъркал, и да те пусне без санкция. В Германия е парадокс да се води диалог, непосредствено те глобяват. Полицията там работи прецизно по закона и не се интересува нарушителят какви страсти има, за какво е бил заплеснат и не е пуснал фаровете да вземем за пример.

Човещина няма! Немският режим е непоносим, изцяло еднообразен.

 

В градовете можеш да влизаш с хубава кола, която дава отговор на 5 условия за екодвижение. Да, само че младежите не могат да си я разрешат. И какво става – теглят заем. Банките обилно финансират, само че в последна сметка момчето на 18 или 20 години става напълно подвластно от банката и изплаща заема най-малко 15 години. Младостта му минава в погасяване на лихви. Живот на заеми, а в страната ви към момента не е по този начин, макар че и тук стартира да се постанова тази процедура, споделя Щайн.

 

Немецът разяснява, че няма концепция какъв брой време ще стои в страната, нито по какъв начин ще се развие кариерата му. Бизнесът му на остров Крит бил движен от негови хора и шеф, комуто имал цялостно доверие.

 

Като най-голяма своя неточност в живота той дефинира първия си брак, който отново бил с нашенка. Бил млад и зелен, едвам на 18 години, неопитен за живота, нито за любовта, още по-малко за семейство. Бракосъчетанието било преждевременно и безогледно. Оттогава минали повече от 30 години и той на- цялостно не запомнил за първата си булка. Не желае да я среща в никакъв случай повече.

 

Ник дошъл в България като кадър на „ Дойче веле ” по стратегия за обмяна на опит. Харесало му в София и почнал работа в тогавашната телевизия „ Ден ” при Бойко Станкушев. Било след 2000г. На Щайн му била дадена опция да прави предаването от „ От телефон до микрофон ” с жива телефонна връзка със феновете.

Настанали славни времена. За първи път в български ефир звънели фенове. Хората още се страхували да приказват, да споделят същинските си имена и градовете, откъдето звънят.

 

„ Предаването стана ужасно известно, по 650 000 фенове събираше, макар че се излъчваше по кабеларка. Започна да не се харесва на политиците и чиновници на Държавна сигурност и започнаха да се интересуват от Ник Щайн. И вярно, тази работа съществува, с цел да пази страната. Искаха да схванат какво целя с тези излъчвания, какво желая в последна сметка, да им кажа истината… Затова бях свален от ефир и закриха цялата телевизия.

 

Истината е, че обичам България. Нищо че израснах в Западна Германия. Детството ми мина покрай Бон. След това фамилията ми заживя на 30 километра от Хамбург. Ходехме на палатки, ловяхме риба с другите деца. Майките ни правеха тесто, което ние печахме на плам, заравяхме и картофи в жарта.

 

Имах хубаво детство под управлението на канцлера Хелмут Кол. Срещу 50 марки можеше да напълниш една пазарска кошница с хранителни артикули догоре. После пристигна еврото и скапе немската нация, стопанската система също. Еврото унищожи Германия, сигурен съм, че ще съсипе и България.

 

Последните няколко години не съм стъпвал в София, само че в този момент съм шокиран от видяното. Младите хора са почнали да се друсат и дрогират обществено като в Германия и други европейски страни. Наркотици има из цяла София, а не беше по този начин допреди 10-ина години, най-малко не и толкоз всеобщо. Болно ми стана. Аз жаля за страната ви. 12 години съм бил в българския ефир, дължа доста на феновете.

 

Винаги ще помня една баба, която ме избави, още преди да стана публицист и да ме дават в ефир. Закъсах с колата на пътя. Мръкваше, валеше, големи светкавици, колата строшена, мобилен телефон нямаше. С мъжа й ме приютиха и нахраниха с яйца и зеленчуци от градината. На сутринта ми подариха и бутилка вино, до момента в който чаках да оправят колата. Това са българските корени – човечността. Искрено ми се желае българският народ да не се провали като немския, да не стане леден и отчужден. Но еврото, еврото проваля всичко. Ние добре си живеехме с марката на Кол ”, изяснява Ник Щайн, като прецизира, че е просто човек, а не болшевик или либерал.

 

И като човек изпитвал разнообразни усеща, даже на носталгия по времето на Живков, което познавал от черно-белите филми и цветните ленти преди 1989 година Там забелязвал нови блокове и градинки с деца – нещо, което в България към този момент нямало. Площадките били застроени, а хлапетата – събрани към пясъчници и катерушки.

 

Ник добавя, че постоянно е обичал България със сърцето си. От напън да бъде в родината ни научил българския език единствено за три месеца и половина. Днес от сърце се забавлявал на първите си тв излъчвания, в които си личало, че още не владее езика ни, само че има предпочитание да приказва. Особено мъчно му било да се научи да споделя „ ъ ”, „ щ ” и „ й “. На четене задобрял в Народната библиотека, където постоянно си избирал исторически книги.

Инфо: Уикенд

Тагове: Ник Щайн журналист разследваща журналистика
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР