Ни повече, ни по-малко от 30 души знаят тайната рецепта

...
Ни повече, ни по-малко от 30 души знаят тайната рецепта
Коментари Харесай

Само 30 души знаят тайната на 300-годишния Одеколон

Ни повече, ни по-малко от 30 души знаят тайната рецепта на най-старата парфюмерийна фабрика в света в Кьолн, от чийто съставки преди 3 века се появил известния на цялата планета Одеколон.

В средата на юли фабриката чукна тъкмо 300 години, откогато италианският производител на парфюми Джовани Мария Фарина изобретил уханието за мъже. 1709 година се смята за рождената година на Одеколона. Тогава Фарина написал писмо до брат си: " Успях да изобретя благоухание, което ми припомня на италианска заран, на нарциси и портокалови цветчета малко след дъжд. Освежава ме. "

По това време Фарина живеел в Кьолн. И в чест на града италианецът нарекъл изобретението си в дословен превод " вода от Кьолн ".

От тогава до днешни дни малко на брой са хората, разбрали съставките на Одеколона. Един от тях е днешният изпълнителен шеф Йохан Мария Фарина.

Ето една дребна загадка, която той разкрива: „ Най-важното е всяко малко наше шишенце да има същия аромат като другите ни артикули под името Одеколон. Ако някоя годишна продукция има различен аромат от нормално, тогава наваксваме това с прибавянето на примес от други растения, с цел да получим типичното благоухание на одеколон. ”

За тристагодишното си битие най-старата парфюмерийна компания е претърпяла не една и две рецесии.

„ Помислете единствено за Френската гражданска война, двете международни войни. Това бяха сложни времена ”, споделя Фарина. Клиентите намалявали, а да доставят нужните първични материали за производството на Одеколона било повече от мъчно.

 Само 30 души знаят тайната на 300-годишния Одеколон

„ Днес доста хора приказват за икономическата рецесия, за благополучие тя е нещо, което още не сме усетили ”, продължава Фарина. ене.

Още любопитки за Одеколона

- Преди време учени от Лондонското учебно заведение за хигиена и тропическа медицина откриха, че рисковото невъздържание с алкохола и по-специално с одеколона лишава живота на 170 000 души годишно в Русия. Закъсалите за естествена пиячка братушки си утолявали жаждата с препарати от бутките и аптеките, с които са цялостни съветските улици.

- Руският одеколон пък е последната мода в Перник. Местните фенове на чашката изкупуват одеколона „ Тройной ”, който из уличните павильони за евтина козметика в миньорския град се пазари против смешните 60 стотинки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР