Невиждани горски пожари изпепелиха 15% от територията на гръцкия остров

...
Невиждани горски пожари изпепелиха 15% от територията на гръцкия остров
Коментари Харесай

Залог за 720 млн. евро: Сбърка ли ЕК със самолетите за гасене на пожари

Невиждани горски пожари изпепелиха 15% от територията на гръцкия остров Родос през юли.

След бедствието, Европейският съюз съобщи, че ще влага в 12 нови самолета за гасене на пожари.

Огнената буря обаче продължи да опустошава елементи от страната, а Европейски Съюз изпрати 11 самолета и един хеликоптер – съвсем половината от противопожарното крило на блока, да оказват помощ в гасенето.

Kомисарят на Европейски Съюз за ръководство на рецесии Янез Ленарчич съобщи, че чака обособените страни да поръчат още 12 самолета. Освен това заяви, че De Havilland Canada се е съгласил да възобнови производството на емблематичния " Canadair ", в случай че поръчките на Европейски Съюз бъдат изпълнени.

Но в случай, че цените на тези машини стартират от 30 млн. евро, ще се изплати ли случката на Европейски Съюз със самолетите, пита в разбор по тематиката Euronews.

Моделът Canadair принадлежи към лимитирана серия профилирани самолети за гасене на пожари.

Често е именуван " супер скупер ", защото не се постанова да се връща в базата, с цел да зарежда водните си резервоари. Вместо това самолетите са проектирани по този начин, че да могат да се плъзгат около горната част на водоизточника, да зареждат резервоарите си през входните отвори, преди да излетят още веднъж.

Самолетът, наподобяващ лодка, може да вземе на борда си до 5455 литра вода единствено за 12 секунди, като изхвърли товара си върху пожар, преди да изпълни резервоара  и да повтори процеса. Фактът, че може да презарежда, без да се връща в базата, го прави извънредно потребен при битката с пожари в отдалечени региони.

За страдание на Комисията на Европейски Съюз, самолетът излезе от произвеждане през 2015 година и в този момент De Havilland Canada би трябвало да проектира и построи ново потомство Canadair - DHC-515.

Тъй като интензивността и продължителността на горските пожари в Европа не престават да нарастват, нараства и потребността от нови въздушни цистерни за вода.

Проектирането и производството на самолети обаче рядко е бърз развой и въпреки Европейски Съюз да се надяваше първите доставки да бъдат осъществени през 2025 година, те ще са вероятни едвам през пожароопасния сезон на 2027 година

Новите разноски за планиране и произвеждане също могат да покачат цената над 720 млн. евро за 24 нови самолета.

Според Дан Рийз, някогашен заместник-началник на тактическите въздушни интервенции в Калифорнийския департамент по горско стопанство и противопожарна отбрана, ключът към преодоляването на горските пожари е да се нападна рано.

Рийз, който в този момент управлява личната си Международна консултантска група за горски пожари (IWCG), изяснява по какъв начин неизползването на въздушни средства първоначално може да докара до циничен кръг, в който самолетите за гасене на пожари стават все по-натоварени и все по-неефективни.

" Ако не нападаме вярно по-малките пожари първоначално, когато авиацията е най-ефективна, когато тези пожари се разраснат, тъй като не сме ги атакували вярно, обстановката ще се утежнява. Колкото по-големи стават, толкоз повече запаси изсмукват ", изяснява той.

Водните бомбардировачи рядко са в положение сами да потушат горски пожар. Вместо това те се употребяват за подкрепяне на пожарникарите на място, като потушават и забавят пожарите, давайки на наземните сили време да изпреварят пламъците.

Затова, макар впечатляващия си външен тип и качества, Canadair има своите ограничавания. Подобно на множеството противопожарни самолети, той не може да работи по време на гъст пушек, мощен вятър или през нощта.

При самолетите Canadair, щом слънцето залезе, се губи и тяхната полза. И като се има поради, че той е най-полезен, когато се употребява при първичната офанзива на пожара, нуждата да се чака осем часа за изгрева на слънцето, надалеч не е идеална.

Освен това самолетът се нуждае от водоеми, в които да зарежда резервоарите си. При работа навътре в страната през горещите летни месеци намирането на такива може да стане по-трудно, изключително в случай че сушата продължи да понижава равнището на водата в резервоарите и езерата на Европейски Съюз.

Трябва да се вземе поради и обстоятелството, че високата цена на самолета ще остави по-малко средства на Европейска комисия за финансиране на други типове противопожарни самолети. Макар че Европейски Съюз няма огромен избор в това отношение, защото никоя компания няма да стартира производството на нов аероплан без сигурна поръчка, това въпреки всичко ще докара до по-малко пари за други противопожарни запаси, добавя Euronews.

Съвместният ресурсен център на Европейски Съюз (JRC) предвижда, че " броят на дните в годината с висока до рискова заплаха от горски пожари ще се усили съвсем на всички места в Европа с световното стопляне вследствие на по-високите температури и увеличението на интервалите на засушаване ".

Тъй като сезоните на горските пожари не престават да стартират по-рано и да са по-дълги, потребността от качества за въздушно гасене на пожари единствено ще нараства. Изменението на климата може да значи също, че по-северните страни от ден на ден ще би трябвало да се тормозят от тежки горски пожари.

Затова не е изненадващо, че огромни играчи като Airbus също търсят благоприятни условия за създаване на лични водоноски.

През юли предходната година компанията сполучливо тества преносим демонстрационен комплект за гасене на пожари на своя аероплан A400M. Това е дарба, за която тя упорства, че е предопределена да добавя, а не да се конкурира с Canadair.

Който и модел да избра Европейска комисия и без значение от метода на потреблението му, едно е несъмнено – казусът с въздушни противопожарни средства през идващите години ще продължи да се задълбочава, а бързото му решение зависи само от управляващите в Брюксел.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР