Неведнъж сме виждали как гениални творци постигат своето чрез различните

...
Неведнъж сме виждали как гениални творци постигат своето чрез различните
Коментари Харесай

Вагината, която Бразилия не успя да скрие от света

Неведнъж сме виждали по какъв начин гениални създатели реализират своето посредством другите форми на изкуството, а точно - да бъдат чути, когато и от който би трябвало.
 Металният едносъставен блок в Юта, НЛО, артинсталация и какъв в действителност е произходът му
Загадката на металния блок в пустинята Ред Рок

Странно изобретение

Подобен е казусът и с бразилската художничка Джулиана Нотари, чието обръщение към този момент няма да е глас в пустиня.

В навечерието на Нова година жителите, живеещи наоколо до скулптурния парк Usina de Arte в Североизточна Бразилия, се разсъниха с огромна изненада: 33-метрова вагина, издигаща се гордо на хълма. За някои гледката била приятна, а за други - бодил в очите, изключително на извънредно десните в страната.

С инсталацията, наречена " Дива ", Джулиана Нотари показва възмущението си " от проблематизирането на пола от женска позиция, в композиция с мирогледа, който слага под въпрос връзката сред природата и културата в нашето западно фалоцентрично и антропоцентрично общество ".

Нотари съумява да приключи това произведение на изкуството единствено ден, откакто президентът на страната Жаир Болсонаро декларира, че в никакъв случай няма да легализира аборта в Бразилия. Затова и надали има сюрпризирани от отрицателната му реакцията.

Бразилският мъдрец и полемист Олаво де Карвальо, който постоянно е подкрепял Болсонаро, също не хареса творбата на Джулиана Нотари и написа в туитър: " Защо приказват неприятно за 33-метровата п...а, вместо да се изправят против нея с п...с? "

Някои съпоставиха " Дива " с " лява агитация ", " ужасяващо " и " непоносимо зрение ", а други я заляха със суперлативи като " красива ", " грандиозна " и " въздействаща ".

Лондонският музей на влагалището също изрази своята поддръжка в обществените мрежи: " Обожаваме скулптурата " Дива " на Джулиана Нотари и й изпращаме взаимност и обич към цялата ненавист, която е получила от крайната десница. "

Иначе, основаването на това парче ленд арт е лишило 11 месеца. По него авторката работи с още 20 мъже - " херкулесови старания под високото слънце, измежду доста музика и смешки ", прецизират от Dazed.

Нищо чудно - скулптурата е висока 33 метра, необятна - 16 и дълбока - шест. Покрита е със стоманобетон и смола.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР