Нестабилността на Балканското ядро, включващо България, РС Македония, Албания и

...
Нестабилността на Балканското ядро, включващо България, РС Македония, Албания и
Коментари Харесай

Арх. Христо Генчев: Белград и Атина работят срещу стабилно Балканско ядро

Нестабилността на Балканското ядро, включващо България, районен съд Македония, Албания и Косово, обрича този район на Югоизточна Европа на неустойчивост. Периферията открива опция за себеизява, себеразрастване основно за сметка на ядрото. Затова и Сърбия, и Гърция, вършат всичко допустимо това ядро да не се укрепи и нашите връзки с районен съд Македония и Албания, които са естествени, да не се стабилизират.

Това се споделя в разбор за БГНЕС на арх. Христо Генчев. Той е фамозен български проектант, урбанист, откривател, академик и журналист. Доктор е на техническите науки от университета в Грац, Австрия. Автор е на 10 книги и доста изявления по градоустройство, културология и геополитика. Премиерата на последната му книга „ Атиловите империи: успех и срив “ се състоя на 24 март тази година.

Балканското ядро

Отношение ядро-периферия е повсеместен проблем. В международен мащаб такова опълчване е Римланд, тоест - крайбрежната евроазиатска линия против континенталното ядро на, което е Евразия. Същото опълчване може да го откриете в по-дребен мащаб в Европа по време на Първата международна война - Централните сили, включващи Германия, Австро-Унгария, България, Османска империя. Срещу тях застава периферията – Франция, Царска Русия, Англия. В рамките на Балканския район, ние сме в центъра. Той е мощно смлян, към него принадлежат районен съд Македония, Албания, Косово. Сега, когато центърът е неустойчив, слаб, това осъжда целия район на безпокойствие, меко казано, на войни и раздори. Центърът е този, който по най-лекия метод може да провежда връзки и другарство с цялата външна страна. Ако периферията се окаже в съпротива на центъра, настъпват едни обходи, заобикаляния, които водят до неустойчивост и липса на изцяло развиване. В такова нещо попадаме ние. Трябва да знаете, че до 50-та година диагоналният път Истанбул – Виена не минаваше през София. Той беше европейски път 5, който минаваше през Солун и отива в Истанбул/Цариград. Сега задоволително беше да се отворят границите, с цел да се сетят, че би трябвало да създадем и другият. Тогава се появи нашият път диагоналният София – Пловдив, който се назовава 5N. С други думи северният вид на същинския път. В последна сметка придвижването потегли там, където трябваше да мине – през центъра, по пътя 5N. Сега белята е друга, че това нещо не става елементарно. Периферията открива опция за себеизява, себеразрастване за сметка на ядрото. И Сърбия, и Гърция, вършат всичко допустимо това ядро да не се стабилизира и нашите връзки с Македония и Албания, които са естествени, да не се стабилизират. Голяма част с нашите проблеми с нашите западни съседи, се дължат не на техни вътрешни несъгласия, а на внушения навън.

Трънливият път на Коридор 8

Няма по какъв начин, той ще стане, макар съпротивата. Коридор 8 е един цялостен план, включващ ядрото България-РСМ-Албания. Тази концепция срещаше опозиция, доста постоянно и българска нелепост, той се отлагаше. Няма по какъв начин да се отсрочва, нещата се постановат. Не може да продължавате да твърдите, че сред България и Македония не може да има жп линия. Между Албания и Македония да няма жп линия. Единствените съседи на Балканите, сред които няма жп линия, са Албания, Македония и България. Това не е естествено. Не го ли схващат, не го ли виждат? Първоначалната българска концепция и е била – София, Кюстендил, Скопие, Ниш, Белград. Тогава отново се намесват всички тези сили, къде с рушвети, къде със закани, къде с репарации, го осуетяват. Не може, няма по какъв начин. Ще стане. Не може да не стане. Как ще ми попречиш на мен да отида до Македония откакто моите родственици са там.
Русия + Гърция и Сърбия против България

Не бива дори да позволяваме мисълта за някаква прилика сред Македония, Украйна и Русия. Дума да не става. Първо Сърбия не е Югославия, а и днешна Русия на Путин е в такава изолираност, че тя няма да има сили и благоприятни условия да се намесва.

Гърция е най-големият балкански другар на Русия. Това е, тъй като Гърция не е изоставала своята концепция да си възвърне Цариград и да стъпи на западното крайбрежие на Анадола. Това нещо може да стане единствено благодарение на Русия. Ако Русия бъде прогонена от Балканите, това ще бъде стратегическа загуба на гърците.

Има един развой, себеразтваряне в едно доброжелателно окръжение.

Отказ от суверенитети в името на едно наднационално европейско общество, което поначало е вярно. Така постъпиха всички, в това число германците. Най-много се опъват французите. В името на едно наднационално общество всеки се отхвърля частично от своя суверенитет. В една такава конюнктура това, което звучи толкоз трагично като противопоставяме Сърбия - България, с течение на времето ще загуби тази заостреност. Един диалог след 20 години на тази тематика, ще наподобява доста чудноват. Ще се върви към едно нормално общуване.

Не знам за какво считаме, че въпросите би трябвало да се решат в преговори на ниво държавни управления, надлежно - влада. Или пък сред Вътрешна македонска революционна организация - тук, Вътрешна македонска революционна организация - там. Не. Нещата ще добият естествения си отговор на битово равнище. Когато ние с ваш решим дали сме близки или не. Не ме интересува какво ми споделят. Знам, че имам братовчед там, знам, че имам брачна половинка от там. Ние сме задоволително близки. Това, което ние би трябвало да вършим е да пресичаме граници, да махаме граници, да строим железници, да строим пътища, да даваме стипендии. Нещата се подреждат по този метод. Демагозите ще си отидат, както всеки един от нас си отива, ще си отидат дружно със своята измама. Решението на въпроса е строго персонален. Българин ли съм, македонец ли съм, и двете ли съм. Това е въпрос на персонално решение, което не трябва да има никаква интервенция. Еди-кой си да ми споделя какъв съм. Няма такова нещо. Този въпрос не трябва да се слага на тези административни равнища. Въпросът не трябва да се институционализира.

Пространството корумпира Русия

Войната на Владимир Путин против Украйна е безсмислена. Тя е израз на архаично възприятие и отношение към пространството. Ако в Западна Европа с увеличение на популацията, пространството се трансформира в грижа, то руснаците са корумпирани от пространството. Наличието на големи пространства, които са незаселени и неовладени, прави съветският мироглед за пространството като трезор остарял. В това отношение руснаците са единствени на света.

Ние считаме, че американците като са заселили Далечния запад и са излезли на Калифорнийското крайбрежие са създали кой знае какво. 10 хиляди км са извървели- условно казано от източния бряг на Атлантика до западния бряг на Тихия океан. 20 хиляди км са извървели руснаците, тръгвайки от Москва от времето на Иван Грозни, стигайки до Северна Калифорния. Скандална е продажбата на съветска Америка - на Северна Аляска. При цена - един декар е продаден за половин цент. Те са продали повърхност, която е три пъти по-голяма от Франция. Тогава доларът е бил златен, но и центът да е бил златен, 100 пъти да е бил по-скъп, отново договорката е скандална. Руснаците взимат, заграбват, бягат и оставят след себе си безпорядък. Хаос, в който идва един Джек Лондон след време и прави неговия златотърсачески епос. Моето потомство израсна с Джек Лондон. Великолепен е. Можеше да бъде Иван Московлията, само че се оказа, че е Джек Лондон и всичко това е коствало половин цент декара.

Руснаците не могат да се примирят със положението, което се е озовала Германия. Тя също беше експанзионистична сили, само че беше победена и съумя в стесненото витално пространство, в което я натикаха, да сътвори такава усложнена организация на пространството, че да се трансформира в първа европейска индустриална. При едно от своите визити в Германия Нина Хрушчова се обръща към своя брачен партньор, руския водач Никита Хрушчов: „ Никита, ние загубихме войната или те я изгубиха? “. Руснаците схващат нещата, благосъстоянието като взимане на към този момент наличното, като придобиване посредством принуждение, посредством война. С принуждение нищо не се реализира, губи се авторитет и положително добро име.
Светът отхвърли войната

Няма заплаха спорът в Украйна да се разшири, тъй като светът е различен. Ако беше преди 60 години, може би щях да кажа " ДА! ", само че светът се оказа израснал във всичките тези години, в които считаме, че са никакви си, мижави - либералстващи. Той не може да приема към този момент насилието. Не съм виждал подобен импровизиран израз на неодобрение, на противоречие, на укор към грубата мощ. Втори път няма да се случи, никой няма да посмее да поема един сходен риск. Путин го пое и какъв брой съжалява сега. Няма да стане повече.

Оказа се, че и чисто военно-технологично, оперативно, към този момент е невероятно. Изпращаш танкови дивизии, армии, а се намират неколцина, които с по няколко ракети блокират цялата колона. В началото не можехме да се разбираем, тъй като дългата съветска колона от бронирана техника спря близо до Киев. Било доста просто, начело, посредата и в края гърмежи. Досегашният метод – с безброй жертви - на водене на война, който руснаците възпроизвеждат е от Втората международна война и е неосъществим. Днес при задоволителна опозиция измежду популацията, дребни групи от хора могат да блокират една инвазия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР