За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското

...
За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското
Коментари Харесай

Копривщица се върна към Априлското въстание

За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание във възстановка на площад " 20 - ти април ". Градът е един от най-значимите за българската история, отечество на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и редица други дейци. 

По тесните калдъръмени улички на Копривщица историята оживява освен на днешния ден. Градът носи духа на предишното като люлка на възрожденски дейци и исторически персони. Много са забележителностите, които не могат да бъдат подминати, споделя Райна Пачева от Дирекция на музеите:

" Когато посетителят пристигна в града и слезе на центъра, погледът му първо ще се спре пред огромния монумент Мавзолей костница, който е издигнат със средства на копривщенския донор Хаджи Ненчо Палавеев. Нарича се Мавзолей на априлци, защото до 1996 година тук се съхраняваха костите на Тодор Каблешков и копривщенския преподавател Найден Попстоянов.

Тръгвайки по-късно нагоре по стръмната улица, така наречен " Геренило ", посетителят ще мине през църквата " Успение Богородично " - нейните камбани се разклащат в утрото на 20 април 1876 г. 

След църковния двор следва родният дом на нашия деятел - Тодор Каблешков, дал началото на Априлското въстание. Човекът, който написа фамозното " Кърваво писмо ", който в утрото на 20 април, макар заболяването си, треската и температурата, съумява да стане, да мине през комшулука на бащиния си дом, през църковния двор и да вдигне въстанието.

След това следва Мостът на Първата пушка. Там първия изстрел, който дава е Георги Тиханек, шеф на тайната полиция в Копривщица. Виждайки останалото на поста заптие Кара Хюсеин, Тиханек пръв се окопитва, подвига пушката и  го прострелва на място. Точно за това по късно за 100-годишнината от Априлското въстание мостът се преименува от Калъчев мост на Моста на Първата пушка.  

Следва Паметникът на Бенковски - уредник и началник на Априлското въстание в Четвърти революционен окръг, индивидът, който основава прословутата Хвъркова чета, дребната конна армия, с която обикаля по села и градове да оказва помощ на популацията.

Въобще Копривщица е доста забавна и си заслужава да бъде посетена, а един ден не стига, с цел да се обиколят всичките тези светини. "

" Местните поданици в града продължаваме да носим духа на предците си, стараем се да съхраним българското, да го демонстрираме на от ден на ден хора и за бъдещите генерации. Предаваме го на по-малките ", сподели още Райна Пачева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР