Несправедливите двойни стандарти, които оставиха България и Румъния извън Шенген,

...
Несправедливите двойни стандарти, които оставиха България и Румъния извън Шенген,
Коментари Харесай

Емил Радев от трибуната на ЕП: Двойните стандарти за Шенген подхранват евроскептици

Несправедливите двойни стандарти, които оставиха България и Румъния отвън Шенген, подхранват евроскептицизма. Това предизвести от трибуната на Европейския парламент българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той взе присъединяване в провелото се по време на актуалната пленарна сесия в Страсбург разискване по отношение на последното решение за разширение на Шенгенското пространство.
 
Припомняме, че на съвещанието на Съвета по правораздаване и вътрешни работи предходната седмица беше дадена зелена светлина за пълноправното участие на Хърватия, само че бариерата пред България и Румъния остана спусната, макар че от дълго време са покрили всички механически критерии за Шенген.
 
" Решението на Съвета България и Румъния да останат в чакалнята на Шенген даде мотив за антиевропейско говорене, което слага под подозрение едни от най-големите постижения на Европейския съюз ", разяснява Емил Радев. По думите му Европейски Съюз не би трябвало да позволява двойни стандарти, тъй като те ускоряват евроскептицизма " изключително в този момент, когато Европа не е същата и би трябвало да пазиме полезностите си ".
 
" Разширяването на Шенген значи повече сигурност ", посочи българският евродепутат и прикани Съвета " в най-кратки периоди да вдигне бариерата пред България и Румъния, с цел да не се разколебава доверието в Европейски Съюз като план на равностойно партньорство и взаимност ".
 
" Вече 11 години пълноправното ни участие е пленник на вътрешнополитическите проблеми на други страни, макар че покриваме всички критерии. Така не се гради доверие в правилата на Европейския съюз! ", съобщи Емил Радев във връзка ветото на Австрия и Нидерландия за присъединението на страната ни.
 
" България пази една от най-тежките външни граници на Европейски Съюз – тази с Турция, и напълно не сме измежду най-слабите звена в системата за граничен надзор. Български гранични служители на реда даже изгубиха живота си, бранейки общата ни сигурност ", напомни още евродепутатът.
 
Решението от 8 декември, с което България и Румъния останаха отвън Шенгенското пространство, беше остро подложено на критика от представители на Екологичен потенциал от целия политически набор.
 
" От гласуването предходната седмица против приемането на двете страни печели единствено един и той е в Кремъл ", съобщи Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи. Тя разгласи, че провокациите в Европейски Съюз не трябва да се бъркат с критериите за Шенгенското пространство, а то има потребност от България и Румъния. Според еврокомисаря двете страни са изцяло подготвени да ползват високите стандарти на Шенген дейно и надеждно. Илва Йохансон приветства решението за приемане на Хърватия и се ангажира да работи пълноправното участие на България и Румъния да стане факт през идната година.
 
Владимир Балаш, министър на образованието, младежта и спорта на Чешката република – страната, която ръководи Съвета на Европейски Съюз до края на годината, на собствен ред увери, че Шенгенското пространство ще бъде приключено единствено след присъединението на България и Румъния. " Приемането на двете страни ще бъде принос към опазването на границите на Европейски Съюз ", безапелационен бе Балаш и осведоми, че шведското председателство е изразило подготвеност да работи за постигането на нужното единогласие в Съвета през идващите месеци.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР