Нещата, които променят света, са най-вече базирани на новите технологии,

...
Нещата, които променят света, са най-вече базирани на новите технологии,
Коментари Харесай

Пет храни, които промениха света

Нещата, които трансформират света, са най-много основани на новите технологии, като генното модифициране. То, в главната му същина, е точно уединяване на ген от обещано растение, който се присажда в друго растение. Така, целеустремено се трансформира неговата функционалност и генетичен код. Генно модифициране се ползва и на животни.

Генно модифицираните храни трансформират света. Ето кои са петте храни, които трансформираха света:

„ Flavr Savr ” – Доматите, основани през 1994 година, са първият генно модифициран артикул. Те са по-качествени и по-трайни. Не се постанова да се берат зелени, защото времето да узреят на корен е доста по-кратко. Освен това са и доста по-вкусни.

 гмо домати

Bt-царевица и картофи – След доматите, през 1996 година се основава царевица с вкоренен ген от бактерията Bacillus thuringiensis. В нея тя работи като натурален инсектицид, като по този метод не се постанова напръскване с химически инсектициди. Това защищава околната среда от отравяне и нездравословни излъчвания, вредящи на човешкото здраве.

След още две години се основават и картофи с инсектициден ген. Един академик - доктор Арпад Пущай открил, че потреблението им може да обърка растежа на човешкото тяло. Историята обаче се потулва, а Пущай е лишен от изследователските си права.

Рапица – От семената от рапица се извлича рапичното олио. Генно модифицираното растение е стабилно към пестициди. Проблемът е, че се популяризира бързо и на огромно разстояние от засажденията си. Така, тази и резистентност може да се съобщи на бурени, с които битката по-късно би била извънредно трудоемка.

 жълт ориз, който трансформира света

Златист ориз – Създаден праз 2000 година, златният ориз има изкуствено вкарани в състава си витамин А и бета каротин от моркови. Това го прави извънредно потребен, на фона на всички болести, породени от неналичието на тези детайли.

Ориз „ Sahbhagi Dhan " – Този резистентен на суша ориз се нуждае от минимални количества вода, спрямо останалите сортове. Това го прави подобаващ за развъждане в тропическите страни в Югоизточна и Южна Азия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР