Несъмнено пандемията промени нагласите на купувачите, включително и на тези,

...
Несъмнено пандемията промени нагласите на купувачите, включително и на тези,
Коментари Харесай

Какво ще се случи с пазара на луксозни имоти у нас

Несъмнено пандемията промени настройките на купувачите, в това число и на тези, които се насочват към първокласния сегмент. Промяната тук е, че от ден на ден купувачи се насочиха към покупка на къща в крайградските зони. Друг сегмент, който притегля клиентите, е новото строителство. наклонността тук ще се резервира и през новата годината. Разпространението на ковид засегна релативно едва световния пазар на жилищни парцели, демонстрира изследване на интернационалната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), който у нас е показан от компанията Unique Estates, извършено на 273 пазара в света. Според него множеството пазари даже означават повишаване на цените за последните шест месеца. Там, където се следи спад, той е омекотен от ниските лихвени равнища и съществуването на свободни капитали. Много вложители търсят надеждно леговище за парите си, а жилищният пазар обичайно се възприема като постоянна инвестиция в дълготраен проект.

Българският пазар на първокласни парцели не прави изключение от общия тренд. Въпреки че световният показател на Leading RE го подрежда измежду пазарите с лек спад на цените, капацитетът за възобновяване е сериозен, подбуден най-вече от локалното търсене и появяването на нови желани от заможните купувачи местоположения.

„ Вътрешното ползване има основна роля за възобновяване на бранша. Пазарът у нас значително е затворен за външни участници и въздействия, а рестриктивните мерки поради Covid затвърждават позициите на локалните купувачи. Макар и с интервали на лек застой, търсенето бе интензивно през цялата година. Увеличават се запитванията от клиенти, търсещи по-висок витален стандарт, в резултат на новите условия на живот. Разширяват се желаните местоположения, трансформират се условия към парцелите и опциите за сезонно прилагане “, разяснява Весела Илиева, ръководещ сътрудник в Unique Estates.

След краткотрайното „ заледяване “ напролет на 2020 година, пазарът на първокласни парцели у нас демонстрира стабилно развиване. Обемът на транзакциите приближава миналогодишните равнища, което е показателно за възвръщане на интензивността. Единствено в сегмента над 1 млн. евро има спад на транзакциите, защото хората, които могат да си разрешат сходни парцели, чакат понижение на цените, разясняват от компанията.

Нарастващото търсене на къщи с огромен двор в покрайнините на София насочва вниманието към нови местоположения, които досега са били отвън полезрението на купувачите - Банкя, Горна Баня и Лозен. С появяването на по-големи жилищни планове и независими парцели от висок клас тези региони все по-видимо притеглят клиентите, интересуващи се от извънградски парцели с повече пространство и усамотение. В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени местоположения, само че с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог.

Интересът е към къщи с огромен двор, независими или в границите на затворени комплекси. Има търсене и на имоти за строителство, само че с площ над 3 дка. Желанието на хората, които купуват сходни парцели, е да си подсигурят място, където да избягат от града при положение на ново затваряне, разясняват от Unique Estates. В други случаи задачата на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, с цел да има повече пространство за жителите му. При наемите се постанова наклонността за продължен престой – доста постоянно договорите са за сезонно прилагане, да вземем за пример за 6 месеца.

„ Промяната в всекидневието на по-заможните купувачи се отразява директно върху условията им към жилището. Задължително става изискването то да разполага с кабинет, изключително при хората от корпоративния бранш. Клиентите държат също на обособена кухня и задоволително персонално пространство за всеки член на фамилията. Модерните жилища отворен вид поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи”, добавя Весела Илиева.

Скорошно изследва на Luxury Portfolio International за настройките на заможните консуматори откроява сходни трендове и в световен проект. Участниците в него считат, че персоналните пространства стават по-ценни от споделените, защото на доста хора им се постанова да работят, споделят или учат от у дома. Това води до усъвършенстване на пространствата в дома съгласно потребностите на членовете на фамилията. Например, лесни за пренареждане пространства се употребяват по друго време за учене онлайн, художествени занимания, самостоятелни занимания и други Все по-търсени стават улеснения като домашния фитнес, офис или басейн, които също основават разнообразни варианти за повече персонално пространство на потребителите. Съответно, неналичието на задоволително пространство е главната причина, заради която продавачите желаят да се реалокират в нов дом.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР