Непредвидимата среда в енергетиката създава редица предизвикателства. Динамичното развитие на

...
Непредвидимата среда в енергетиката създава редица предизвикателства. Динамичното развитие на
Коментари Харесай

Зам.-министър на енергетиката: Солидарността в ЕС ще смекчи въздействието от прекъсването на газа

Непредвидимата среда в енергетиката основава редица провокации. Динамичното развиване на енергийните пазари в условия на рецесия, невижданата им волатилност, разместените цели поради войната в Украйна, непредвиденият скок в цените на енергоносителите изправят бранша пред съществени тествания за сигурността на енергийната система и за оцеляване на индустриалните предприятия. Това обаче не би трябвало да е за сметка на правилата за виновен и екологосъобразен бизнес. С тези думи зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова откри конференцията " Индустриален триатлон: климат, eнергетика и oколна среда ", проведена от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Тя акцентира, че в този момент фокусът в работата на институцията е гарантиране на енергийната ни сигурност и непрекъснатост на доставките. Бих желала да ви уверя, че потреблението на природен газ в България е обезпечено най-малко за месец напред и към този миг не се постанова ограничение на потреблението. България е в непрекъсната връзка с Европейската комисия, където се дискутират опциите за общи доставки на равнище Европейски Съюз. БЕХ, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " са подсигурили непрекъсваемост на различните доставки. Това демонстрира солидарността сред страните членки, само че също по този начин и успеваемостта на вложенията в междусистемните връзки и друга газова инфраструктура. Акцент е и усилване на работата в по този начин наречените районни групи от страни членки, които могат да работят солидарно, което ще смекчи въздействието при възможни спирания на газовите доставки.

Същевременно упованията за усмиряване на енергийните пазари не се оправдават. Високите цени на силата, идните промени пред пазара на природен газ, несигурността на доставките и европейските климатични политики основават нуждата от взимане на бързи съответни решения в енергетиката, уточни още зам.-министърът.

Тя се спря и на ограниченията за компенсиране на разноските за електоренергия на промишлеността, които предприе държавното управление като непосреден отговор в поддръжка на потребителите против растящите цени. Сега обаче следва да се фокусираме върху устойчивите дълготрайни решения за намиране на верния модел пазарна промяна за гарантиране сигурността на енергийните доставки, изключително в подтекста на   провокациите на европейската Зелена договорка.

Националният План за възобновяване и резистентност набеляза визия за новаторска, устойчива и зелена стопанска система и редица съответни стъпки в краткосрочна вероятност – до 2026 година В този документ българското държавно управление не включи обвързване за затваряне на въглищните мощности. Вместо това ще би трябвало да понижим равнището на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия от въглища с 40 на 100. Така даваме опция на централите ни на лигнитни въглища да работят до 2038 година, само че при регулаторен таван за техните излъчвания въглероден диоксид след 1 януари 2026 година Освен това е нараснала и упоритостта за оползотворяване капацитета на ВЕИ с акцент върху вятъра, слънцето и геотермалната сила освен като спомагателни мощности за системата, само че и за лично ползване, заключи зам.-министър Петрова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР