Необоснованото ограничаване на икономическите ресурси на горите, при липса на

...
Необоснованото ограничаване на икономическите ресурси на горите, при липса на
Коментари Харесай

Липсата на външно финансиране за горите ще влоши всичките им функции

„ Необоснованото ограничение на икономическите запаси на горите, при липса на външно финансиране, в последна сметка ще докара до утежняване и на всички останали функционалности на горите заради неспособност за съответното им ръководство. “  Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира в Люксембург.

Той сподели още, че остойностяването на екосистемните услуги от горите ще способства доста за усилване на техните обществени функционалности и ще подкрепи за диверсифициране на приходите от горите и добави, че в последна сметка ръководството на горите би следвало да е приоритет и отговорност на страните членки на Европейския съюз.

Българският аграрни министър посочи, че може да бъде реализиран баланс сред трите стълба на резистентност, единствено в случай че той бъде съгласуван с националните и районните особености на горското стопанство. По думите му, това може да бъде достигнато наложително с присъединяване на всички заинтригувани страни, както и отчитане на финансовите потребности за поддържане на салдото.

По отношение на плануваното законодателно предложение по отношение на наблюдението, докладването и събирането на данни за горите на Европейски Съюз, проф. Христо Бозуков изясни, че препоръчаният метод от Европейска комисия не е най-ефективният способ за реализиране на тази цел. „ Приветстваме готовността на Европейска комисия да употребява технологии за отдалечено наблюдаване в горите, доколкото това не носи спомагателни разноски за страните членки “, посочи още земеделският министър.

Той бе безапелационен, че плануваните в Стратегията на Европейски Съюз за горите за 2030 година нови знаци за стабилно ръководство на горите и схеми за непринудено узаконяване следва да се надградят. „ Те не би трябвало да подценен съществуващите и утвърдени критерии и индикатори, създадени в границите на Министерския развой за запазване на горите в Европа, преименуван на „ Горите на Европа “, посочи министър Бозуков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР