Необикновеното розово езеро Хилиър, намиращо се в Австралия, и до

...
Необикновеното розово езеро Хилиър, намиращо се в Австралия, и до
Коментари Харесай

Загадката на розовото езеро Хилиър

Необикновеното розово езеро Хилиър, намиращо се в Австралия, и до през днешния ден буди учудване с розовия си цвят, за който към момента няма разумно и научно пояснение.

Езерото Хилиър се намира на най-големия австралийски остров Мидъл, който е част от архипелага Решерш.

Розовите води на езерото наподобяват по този начин, все едно водният басейн е изкуствено основан, само че истината е, че водата е просто розова. Розовият цвят е толкоз явен, че даже и пасажери от аероплан могат да се насладят на гледката на розовото езеро.

Розовата вода на езерото обаче и до ден сегашен остава цялостна мистерия за учените. Първото проучване на езерото Хилиър е направено през 1950 година, като екипът е решен да открие тайната на розовата вода.

Смятало се, че във водния басейн има необикновен тип водорасли, назоваващи се Dunaliella salina, които са формирани от червен пигмент и поради който евентуално водата на езерото е в този невероятен цвят.

Но за изненада на учените пробите от водата не разкрили тези водорасли, поради което розовия цвят на езерото Хилиър си остава тайнственост и до през днешния ден.

Според някои учени розовият цвят се дължи на хранителни субстанции и разнообразни типове бактерии, само че и това мнение остава недоказано. Хилиър е ограден от линия пясък и евкалиптови дървета.

Езерото е плитко с диаметър от 600 метра и водата е изцяло безвредна за плуване, което кара доста туристи да поплуват в мистериозно розовите води. Водата не е отровна и няма никакви нежелани резултати върху човешката кожа.

Първите сведения за съществуването на розовото езеро се появяват още през 1802 година, когато английският мореплавател Матю Флиндърс посещава тези места за първи път.

Между 1820 година и 1840 година на остров Мидъл се заселват за малко ловци на китове и тюлени. Островът е ситуиран в Индийския океан.

В началото на XX век на австралийския остров стартира да се добива сол, само че това продължава единствено 6 години, след което хората се отхвърлят и от този момент остров Мидъл не е заселван.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР