Неизплащане на заплати и неспазване на работното време и изискванията

...
Неизплащане на заплати и неспазване на работното време и изискванията
Коментари Харесай

КНСБ настоява за законови промени, свързани с работата от вкъщи

Неизплащане на заплати и неспазване на работното време и условията за почивките и отпуските са най-честите нарушавания, с които се сблъскват работещите в България, съобщи БНР.

Това излиза наяве от годишния отчет на КНСБ за трудовите права през 2020-а. Над 1500 сигнали за нарушавания са получени в синдиката през предходната година.

Данните сочат, че най-вече сигнали са подадени от областите Пловдив, Смолян, Хасково, Габрово и Велико Търново.

Най-много пък са алармирали за нарушавания на трудовите и осигурителните си права работещите в леката индустрия, услугите, търговията и опазването на здравето.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров разгласи, че в годината, предходна под знака на пандемията, 22% от сигналите са за наложително прилагане на заплатен отпуск, а 10 на 100 за неплатен.

" Няма аргументи да считаме, че всичко ще се възстановява и видите ли хората работят при по-добри условия на труд. Според нас, изключително в Covid средата има редица нови опасности, включително, само че и остарели такива, които не престават да демонстрират нарушаване на правата ".

От КНСБ упорстват за редица законови промени, свързани с регламентирането на трудовите права при наложена от пандемията „ работа у дома “, в това число за така наречен изключване след избран брой часове, както и да се подсигурява, че работодателите заплащат разноските за работата от вкъщи, да вземем за пример сметката за ток и интернет, което сега не се случва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР