Недостиг на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй заради войната в

...
Недостиг на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй заради войната в
Коментари Харесай

Експерт алармира за проблеми с АЕЦ Козлодуй заради войната в Украйна

Недостиг на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " поради войната в Украйна не се обрисува, само че не е тъкмо по този начин във връзка с отработеното нуклеарно гориво. Това разяснява нуклеарният експерт проф. Георги Касчиев.

Професорът твърди, че от времето на ръководството на Бойко Борисов има струпване на отработено нуклеарно гориво, което е трябвало да бъде върнато, само че това не е сторено в точния момент. За тази година е планувано на три пъти да има връщане за Русия, още наподобява допустимо, имаме контракт с съветската страна, сподели проф. Касчиев.

Засега наказания на Европейски Съюз в тази тенденция няма, по принцип е допустимо Русия да откаже, само че не е допустимо да се предвижда.

Какъв е проект Б? Има междинно вместилище на територията на АЕЦ " Козлодуй ". Предстоят диалози на държавно равнище и по-късно механически с Франция, да се поема там българско отработено нуклеарно гориво, по думите на Касчиев.

Сериозен въпрос обаче е по какъв начин ще бъде закарано това гориво. За единия блок на АЕЦ " Козлодуй " е планувано да се премине към гориво от различен снабдител - " Уестингхаус ", от средата на 2024 година. Това обаче не става внезапно - нормалната скица за промяна на нуклеарното гориво е да се сменя една трета от горивните кафези за даден реактор, като може да работят по едно и също време и съветски " пръти ", и американски " пръти ".

Няма никакъв риск да се спре работата на реакторите заради липса на гориво, каза проф. Георги Касчиев. Досега цялата верига на доставки, аварийни елементи, инженерни услуги исторически е била с Русия. Поне до момента " Росатом " се явяват правилни снабдители, посочи Касчиев и добави, че би трябвало да се подхващат старания за нашарване на доставките на аварийните елементи. Според него би трябвало да се създадат старания за започване на доставката за аварийни елементи от Чехия, има такива благоприятни условия от " Шкода " - уплътнения на всички съставни елементи от първия силует. За ремонта на V блок на АЕЦ " Козлодуй " всичко е доставено и няма заплаха да липсват аварийни елементи, увери проф. Касчиев, пише Actualno.com.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР