Не сте яли по-вкусен козунак от тази плетеница, в която

...
Не сте яли по-вкусен козунак от тази плетеница, в която
Коментари Харесай

Козуначена плетеница с Нутела и круши

Не сте яли по-вкусен козунак от тази плетеница, в която се крият ароматни круши, потопени в течен шоколад Задължителна рецепта за Великден

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 700 г (+ 100 г за доомесване)
● захар - 150 г
● олио - 150 мл
● прясно мляко - 250 мл
● портокалов сок - 1 с.л.
● мед - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● яйца - 2 бр.
● квас - 1 пакетче суха (7 г)
● жълтъци - 1 бр. за намазване

За пълнежа


● нутела - 400 г (какаов крем или разтопен шоколад по избор)
● круши - 3 бр.
● галета - 30 г
● кафява захар - 30 г
● бадеми - филирани, за поръсване

Начин на подготвяне

Пресейте брашното три пъти, а млякото затоплете до телесна температура. Направете кладенче и в него сложете яйцата, сол, портокаловия сок, маята, мед, захарта и 50 мл от олиото. Замесете тесто, като последователно добавяте от млякото до приемане на безпрепятствено еластично тесто.

Оформете го на топка и започнете да месите, като добавяте по малко от олиото и до момента в който месите, разтегляйте с ръце и удряйте тестото в масата или плота 100 пъти. Трябва да поеме всичкото олио.

Оставете за към 1 час да втаса, покрито с домакинско фолио, и чиста забрадка, до момента в който удвои размера си, след това измесете още веднъж и се оставете още 1 час да втаса отново.

Почистете крушите и ги нарежете на полумесеци, поръсете ги с галетата и фина кафява захар. Втасалото тесто разделете на две равни елементи, всяка една разточете на огромна кора с дебелина към 1.5 см, намажете с нутела и навийте на руло.

След това разрежете рулото на половина в средата, като в единия край би трябвало да оставите цяло, а двете получени елементи преплетете като плитка.

В улеите с шоколад сложете тук-там късчета от крушите и се слага в тава с хартия за печене, като навивате във формата на охлюв.

С другата част от тестото процедирате по същия метод, като в тавата обиколете към другата плетка. Намажете с разрушен жълтък и поръсете с филирани бадеми.

Оставете на топло да втаса още 60 минути, след което сложете в загрята фурна на 180 градуса и изпечете за към 50 минути според от фурната до златисто-кафяв цвят.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР